Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România se redeschide

Zilele acestea se lucrează intens pentru eliberarea carosabilului de nămeții care au rămas pe marginea Transfăgărășanului. Autoritățile promit că traficul rutier între Piscu Negru și cabana Bâlea Cascadă ar putea fi reluat la sfârșitul acestei luni.

Transfăgărașanul apare des în topul celor mai frumoase drumuri din lume pe care să le parcurgi cu mașina. Jeremy Clarkson, fost realizator al emisiunii Top Gear, cel mai urmărit show despre automobile din lume, a spus despre Transfăgărășan că „este cel mai frumos drum din lume”.

Drumul a fost parcurs în 2009 de cei trei realizatori ai emisiunii, care au filmat un episod în România. Atunci au fost ales trei mașini de lux: Aston Martin DBS V12 Volante, Ferrari California și un Lamborghini Gallardo Spyder.

Transfăgărașanul  începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara. Are o lungime de 151 de kilometri și traversează Munții Făgăraș.

Ajunge la altitudinea de 2042 de metri, cea mai înaltă șosea din România fiind Transalpina, din munții Parâng, care ajunge până la 2145 de metri.

Transfăgărașnul a fost construit între 1970 și 1974. Se susținea atunci „deschiderea bazinelor forestiere din masivul Făgăraș, folosirea mai rațională a pășunilor alpine și realizarea unui centru turistic montan în zona Lacului Bâlea”.

Drumul s-a realizat cu eforturi materiale considerabile și cu prețul unor vieți de soldați și muncitori care au contribuit la construcția lui, bilanțul oficial fiind de 40 de morți.

În 1974, după ce s-a finalizat drumul, s-au inaugurat și două monumente închinate militarilor care au contribuit inclusiv cu viața lor la construirea Transfăgărășanului. Oficial, zona montană înaltă este deschisă circulației rutiere în fiecare an doar de la 30 iunie până în 1 noiembrie, întrucât drumul este înzăpezit pe timp de iarnă.

FOTO: Andrei Stroe/Wikipedia commons

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole