Cano Cristales. Raul din Columbia care imprumuta culorile curcubeului

O calatorie in Columbia poate fi un vis pentru cei mai multi dintre noi, dar nu imposibil de indeplinit. Un loc magnific pe care vi-l recomandam sa-l vedeti este Cano Cristales. Raul din America de Sud care imprumata culorile curcubeului pentru a compune o simfonie de culori.

Cano Cristales. Raul din Columbia care imprumuta culorile curcubeului
Cano Cristales. Raul zeilor din Columbia. Sursa foto: Mario Carvajal/ wikipedia.org

Iata ce loc ascunde jungla amazoniana din Columbia:

Cano Cristales, ”raul curcubeu”

Cano Cristales, cel mai frumos rau din lume se afla in America de Sud, in rezervatia naturala Sierra de la Macarena. Localnicii l-au numit ”raul zeilor”, ”raul in cinci culori”, ”curcubeul care se topea”. De unde provin aceste nume? Rocile, acoperite de muschi si alge, compun o simfonie de culori, ce te ademenesc sa explorezi apele acestui rau.

Cano Cristales. Raul din Columbia care imprumuta culorile curcubeului
Sursa foto: iahrbw.wordpress.com

Cel mai bun timp pentru a vedea acest spectacol al naturii

Atunci cand in Columbia incepe sezonul ploios, culorile magnifice ale raului nu se pot vedea din cauza apelor umflate si tulburi. Asta se intampla si in sezonul secetos care usuca plantele de aici. Cel mai propice timp pentru a suprinde minunatia naturii este perioada dintre aceste sezoane, in lunile septembrie-noiembrie. Vi se va pune in scena un adevarat spectacol de culori in verde, rosu, galben, negru, albastru si roz.

Raul care a fugit de paradis

Canos Cristales nu este un rau foarte mare. Acesta se intinde pe 100 de kilometri si are o latime de 20 de metri, insa frumusetea sa intrece orice asteptare. Fotografi din toata lumea vin in acest colt de lume pentru a surprinde peisajele de vis.

Cano Cristales. Raul din Columbia care imprumuta culorile curcubeului
Cel mai frumos rau din lume. Sursa foto: wikipedia.org

Cano Cristales este amplasat pe un platou, o zona accidentata si este format din succesiuni de cascade, praguri, gauri si pesteri. Deoarece Cano Cristales este amplasat intr-o zona stancoasa, iar o usoara ploaie este suficienta pentru ca apa sa se umfle si sa lase calatorul izolat pe malurile sale.

Cano Cristales. Raul din Columbia care imprumuta culorile curcubeului
Raul zeilor din Columbia. Sursa foto: cano-cristales.com

Asa cum si numele o confirma, ”cristales”, apa raului are o claritate extraordinara. Un jurnalist si ecologist columbian, care a facut cunoscute aceste meleaguri lumii intregi, Andres Hurtado, a numit acest rau ”raul care a fugit de paradis”.

Cano Cristales. Raul din Columbia care imprumuta culorile curcubeului
Cano Cristales: Raul Curcubeu in Columbia. Sursa foto: Pedro Szekely/Flickr.com

In afara de acest spectacol uluitor al naturii, in zona se afla cele mai vechi roci de pe planeta. Stancile din Sierra de la Macarena au o vechime de 1200 de milioane de ani. Ele fac parte din Shield Guyanne – Podisul Guyanelor din Venezuela, Guayana si Brazilia.

”Raul zeilor”, un adevarat ecosistem. Ce ii confera unicitate?

Pe Canos Cristales veti intalni si ”marmitas de gigante”-puturi circulare care s-au format datorita frecarii mineralelor cu duritate mare. Culorile curcubeului din Cano Cristales se datoreaza plantelor acvatice de pe fundul sau. O minune biologica, studiata de specialisti si fotografiata de jurnalistii celor mai populare reviste despre natura.

Cano Cristales. Raul din Columbia care imprumuta culorile curcubeului.
Raul din Columbia care imprumuta culorile curcubeului. Sursa foto: Olivier Grunewald/nationalgeographic.com.es

Culoarea rosie este data de plantele endemice din speciile Macarenia clavigera, o planta identificata de biologul Jesús Idrobo. La Macarena este un real biom-complex de ecosisteme, alcatuit din padurea umeda subhidrofila de podele calde, temperate si reci, 420 de specii de pasari, amfibieni, reptile si primate. Ca o curiozitatea, acest rau nu este populat de pesti, asta din cauza numarului redus de sedimentare.

Turist in Columbia

Aceasta tara este unul dintre acele locuri la care cei mai multi dintre noi viseaza cu ochii deschisi. Dar o calatorie in tara Anzilor, a cafelei si a junglei amazoniene nu este chiar imposibila. Cu putina planificare am putea ajunge pe meleagurile Americii de Sud.

Cano Cristales. Raul din Columbia care imprumuta culorile curcubeului
Sursa foto: Mario Carvajal/ wikipedia.org

Cum se ajunge la Cano Cristales?

Pentru a vedea raul curcubeu trebuie sa calatoriti cu avionul in Columbia, in departamentul Meta, in capitala Villavicencio. De aici, de pe Aeroportul Vanguardia exista plecari zilnice, cu avioane de 3,5 sau 6 locuri. De altfel, puteti calatori si din Bogota cu avionul, fiind cele mai recomandate zboruri, cate 3 in fiecare zi de luni, joi si sambata. Odata ajunsi in La Macarena, de aici va trebui sa calatoriti cu barca peste raul Guayabero. De aici veti parcurge un drum cu masina si ultima portiune se va face pe jos, vreo 3 kilometri.

Columbia era una dintre cele mai periculoase zone, din cauza gherilelor din Fortele Armate Revolutionare si a cartelurilor de droguri. Insa, astazi este o destinatie populara in randul turistilor care vor sa se bucure de aceste taramuri.

Galerie foto Cano Cristales

 

 

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole