Romania

Manastirea Voronet – cea mai faimoasa cladire a lui Stefan cel Mare, monument inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Distribuie

Nu trebuie sa fi neaparat o persoana religioasa pentru a vizita Manastirea Voronet – una dintre cele mai faimoase manastiri pictate din Bucovina, unica in lume.

Manastirea Voronet este situata la 5 km la Gura Humorului, in judetul Suceava. Cladirea a fost ridicata in anul 1488, in doar 3 luni si 3 saptamani, doborand un record de rapiditate pentru timpurile acelea.
Construita de Stefan cel Mare, intre mai si septembrie 1488, manastirea Voronet, comemoreaza victoria Bataliei de la Vaslui.

Peretii exteriori, includ pe peretele vestic o reprezentare a Judecatii de Apoi. Fresca “Judecata” este atat de impresionanta incat a fost comparata cu Capela Sixtina Michelangelo, creata aproape in aceeasi perioada de timp.

Este cea mai elocventa reprezentare a temei Apocalipsei in crestinismul de est. Detaliile sale dezvaluie cunostinte ezoterice fenomenale si respectarea stricta a canoanelor ortodoxe.

Magnifica manastire este renumita pentru pictura exterioara dominata de un albastru unic, cunoscut sub numele de „albastru de Voronet„.

Picturile interioare dateaza din 1496 si 1550. A fost extinsa in 1546 de catre Grigore Rosca, mitropolit al Moldovei si var al lui Petru Rares si apoi, in 1547, au fost pictati peretii exteriori.

Manastirea Voronet este o capodopera a artei mondiale, ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Voronet a fost, de asemenea, cunoscuta pentru scoala de caligrafie, unde preotii, calugarii si monahii au invatat sa citeasca, sa scrie si sa traduca texte religioase. Scoala a dat nastere a doua exemplare notabile ale traducerilor romanesti ale Bibliei: Codex Voronet, descoperit in 1871, si Psaltirea de la Voronet, gasita in 1882. Aceste carti sunt acum detinute de Academia Romana.

Cu scopul de a proteja aceasta comoara mondiala, a fost ridicat un zid masiv de piatra. Din cauza acestui zid si a copacilor foarte mari, care o inconjoara, este imposibil sa se fotografieze manastirea de pe muntii din jur. Peisajul este totusi magnific si exista mai multe manastiri care pot fi vizitate in aceeasi zona.

Atunci cand vizitati Manastirea Voronet sau orice alta manastire din Bucovina vi se va cere sa purtati haine decente (sunt oferite turistilor articole de imbracaminte, la intrare, daca vreun turist poarta pantaloni scurti sau fusta scurta).

Filmarea sau fotografierea nu este permisa in interiorul manastirii, dar exteriorul poate fi fotografiat contra unei mici taxe.

Claudiu Pavel

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum 5 zile

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum 4 săptămâni

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum o lună