Manastirea Voronet – cea mai faimoasa cladire a lui Stefan cel Mare, monument inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Nu trebuie sa fi neaparat o persoana religioasa pentru a vizita Manastirea Voronet – una dintre cele mai faimoase manastiri pictate din Bucovina, unica in lume.

Manastirea Voronet este situata la 5 km la Gura Humorului, in judetul Suceava. Cladirea a fost ridicata in anul 1488, in doar 3 luni si 3 saptamani, doborand un record de rapiditate pentru timpurile acelea.
Construita de Stefan cel Mare, intre mai si septembrie 1488, manastirea Voronet, comemoreaza victoria Bataliei de la Vaslui.

Peretii exteriori, includ pe peretele vestic o reprezentare a Judecatii de Apoi. Fresca “Judecata” este atat de impresionanta incat a fost comparata cu Capela Sixtina Michelangelo, creata aproape in aceeasi perioada de timp.

Este cea mai elocventa reprezentare a temei Apocalipsei in crestinismul de est. Detaliile sale dezvaluie cunostinte ezoterice fenomenale si respectarea stricta a canoanelor ortodoxe.

Magnifica manastire este renumita pentru pictura exterioara dominata de un albastru unic, cunoscut sub numele de „albastru de Voronet„.

Picturile interioare dateaza din 1496 si 1550. A fost extinsa in 1546 de catre Grigore Rosca, mitropolit al Moldovei si var al lui Petru Rares si apoi, in 1547, au fost pictati peretii exteriori.

Manastirea Voronet este o capodopera a artei mondiale, ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Voronet a fost, de asemenea, cunoscuta pentru scoala de caligrafie, unde preotii, calugarii si monahii au invatat sa citeasca, sa scrie si sa traduca texte religioase. Scoala a dat nastere a doua exemplare notabile ale traducerilor romanesti ale Bibliei: Codex Voronet, descoperit in 1871, si Psaltirea de la Voronet, gasita in 1882. Aceste carti sunt acum detinute de Academia Romana.

Cu scopul de a proteja aceasta comoara mondiala, a fost ridicat un zid masiv de piatra. Din cauza acestui zid si a copacilor foarte mari, care o inconjoara, este imposibil sa se fotografieze manastirea de pe muntii din jur. Peisajul este totusi magnific si exista mai multe manastiri care pot fi vizitate in aceeasi zona.

Atunci cand vizitati Manastirea Voronet sau orice alta manastire din Bucovina vi se va cere sa purtati haine decente (sunt oferite turistilor articole de imbracaminte, la intrare, daca vreun turist poarta pantaloni scurti sau fusta scurta).

Filmarea sau fotografierea nu este permisa in interiorul manastirii, dar exteriorul poate fi fotografiat contra unei mici taxe.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole