Obiective Turistice

O cetate importantă din România ar putea fi redeschisă

Distribuie

La începutul anului 2015, proprietarul Cetății Brașov, compania Aro Palace, care are ca acționar majoritar SIF Transilvania, a decis închiderea obiectivului turistic „pentru că nu mai era profitabil”.

„Nici nu are Aro Palace banii necesari ca să investească în reabilitarea radicală a Cetăţii Braşovului şi chiar dacă i-ar avea ar fi ineficientă o astfel de investiţie pentru că acei bani nu ar fi recuperaţi niciodată”, spunea Mihai Fercală – preşedinte SIF TRansilvania, în urmă cu aproximativ un an.

Au fost mai multe etape de negocieri cu Primăria Brașov, iar ultimul preț stabilit de proprietar a fost de 3,8 milioane de euro. Reprezentanții Primăriei Brașov nu au vrut să dea acești bani și s-au adresat instanței. Tribunalul Brașov a decis zilele trecute ca Cetatea Brașovului să revină în patrimoniul statului. Astfel, cetatea ar putea reveni primăriei, care are în intenție să o refacă și să o reintroducă în circuitul turistic.

Cetatea a fost trecută în patrimoniul companiei de stat Oficiul Național de Turism (ONT) în 1982. După Revoluție, societatea s-a privatizat și a preluat în patrimoniu inclusiv această atracție turistică, pe care a transformat-o în restaurant cu terasă.

Cetatea Braovului, care se află pe dealul Straja, este unul dintre simbolurile orașului și o atracție pentru turiști. Inițial, pe acest loc, în 1524, a fost construit un turn în formă de semicerc, care apoi a fost înconjurat de un zid.

În timpul luptelor dintre regele Ferdinand și Janos I, pentru tronul Ungariei, a fost ocupată de Petru Rareș și distrusă.

În 1625 a fost reconstruită , iar în 1688 s-au refugiat din fața hansburgilor o mare parte dintre brașoveni. În 1690 armatele imperiale au cucerit cetatea, iar de aici au asuprit orașul.

În anul 1773, Iosif al II-lea a ordonat refacerea în totalitate a cetății, iar apoi a oferit-o spre cumpărare orașului.

Pentru că nu a fost cumpărată, o perioadă a funcționat ca închisoare pentru prizonerii turci și francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă a fost o secție pentru cei cu probleme de sănătate.

În 1848, cetatea a fost ocupate de oștile lui Bem, iar în 1894 a ajuns în mâinile oștilor țarului. A fost resturată în anii `40, dar o perioadă a fost nefolosită, până a ajuns la ONT.


Dumitrescu Cristina

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum 4 săptămâni

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni