In inima Transilvaniei, acele obiective turistice in Alba-Iulia, care stau marturie de secole, atrag din ce in ce mai multi straini. Noi, romanii, poate ca ne amintim mai des de acest oras de ziua Unirii, sau, cand se intampla vreun eveniment extraordinar. Dar ce ati spune daca ne-am propune sa facem o prioritate din calatoriile in tara? Stim, unele locuri pot fi mai scumpe decat destinatiile exotice, conditiile nu sunt intotdeauna cele mai bune, precum nici serviciile. Dar, oare, nu avem atatea locuri frumoase care merita atentia noastra?
Cetatea Alba-Carolina este printre putinele cladiri, in stil Vauban, ramase in picioare in Europa. Acesta se refera la sistemul inovator de fortificatii conceput de inginerul militar Sébastien Le Prestre, Marchiz de Vauban. Pentru a o aduce in forma de astazi, o stea cu 7 bastioane si ziduri de 3 metri grosime, s-a muncit neintrerupt timp de 23 de ani. Cele doua santuri de aparare i-au adus faima in sud-estul europei, iar orasul Alba-Iulia este des pus pe harta turistica a strainilor.
Adresa: Calea Motilor nr. 5A, Alba Iulia, judetul Alba
Program: Luni – Duminica 09:00 – 23:00
Tarif: intrarea este gratuita
Un alt monument istoric cu care se mandreste Alba-Iulia este Palatul Apor, prima cladire civila construita in stil baroc din Transilvania. Locatari celebri au stat in camerele sale, printre care Stefan Apor, unul dintre cei mai bogati ai regiuni. Si contele de Steinville, comandant al trupelor imperiale a locuit in aceasta casa.
De-a lungul anilor, fiecare proprietar si-a pus amprenta, iar caldirea a suferit modificari. In prezent, aici exista sediul Rectoratului Universităţii „1 Decembrie 1918”, dar isi deschide usile si penttu vizitatori.
Adresa: Strada Gabriel Bethlen, Alba Iulia
Program vizitare: In fiecare zi de la 8 la 4, iar in zilele de miercuri este inchis.
Nu am putea sa nu ne oprim la Muzeul National al Unirii, fiindca in Sala Unirii s-a nascut Romania Mare. Infiintat intre anii 1887-1900, muzeul adaposteste si cladirea Babilon. In prezent, aici sunt gazduite 200.000 de obiecte de patrimoniu.
Adresa: Strada Mihai Viteazul nr. 12 – 14, Alba Iulia, judetul Alba
Program: Marti – Duminica 10:00 – 17:00
Tarif: Adulti – 8 lei, copii, elevi, studenti, pensionari – 4 lei (pentru cladirea Babilon). La Sala Unirii, intrarea este libera.
Construita de arhitectul Victor Gh. Stefanescu, Catedrala Reintregirii Neamului din Alba Iulia este lacasul de cult in care au fost au fost incoronati Regele Ferdinand I si Regina Maria, pe 15 octombrie 1922. Turlele sale ating si 60 de metri inaltime, iar cladirea robusta domina orasul. Uitati-va cu atentie, atunci cand pasiti in interior, pe peretii catedralei veti putea vedea portretele Doamnei Stanca si pe cel al lui Mihai Viteazul.
Adresa: Strada Mihai Viteazul nr.16, Alba Iulia, judetul Alba
Program: Luni – Duminica 08:00 – 20:00
Biblioteca Batthyaneum, unul dintre cele mai importante obiective turistice in Alba-Iulia, a fost fondata de Batthyány Ignác, Episcop al Marelui Principat al Transilvaniei. In interiorul cladirii se regasesc colectii rare de carte veche. Manuscrise, incunabule si o serie de documente care ii confera unicitate acestei biblioteci in lume.
Adresa: Cetatea bastionara Alba Carolina (strada Gabriel Bethlen nr. 1, Alba Iulia, judetul Alba)
Program: Luni – Vineri 08:00 – 15:00
In Catedrala Romano-Catolica sunetul este dumnezeiesc, doar asistati la un concert de muzica clasica si ne veti da dreptate. Pe langa un sunet incredibil, catedrala ce poarta hramul Sfantului Mihail este si cel mai bine pastrat lacas de cult medieval din Europa Centrala. Aici isi dorm somnul de veci Iancu de Hunedoara si fiului acestuia, Ladislau de Hunedoara, precum si Izabella si Ioan Sigismund.
Adresa: Strada Mihai Viteazul nr.21, Alba Iulia, judetul Alba
Program: Luni – Duminica 08:00 – 18:00
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…