Veritabile capsule ale timpului, cele mai bine conservate orașe medievale din Europa mai au încă multe de oferit turiștilor.
Datorită arhitecturii lor distincte, cu străzi înguste, pavate cu piatră cubică, ziduri de apărare și povești la tot pasul, aceste locuri oferă experiențe de neuitat.
Am selectat pentru tine șase dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa. Acestea se află în apropierea României, țară din care începem itinerariul lor.
Menţionat documentar încă din anul 1235, sub numele Kronstadt, adică „Orașul Coroanei”, Brașovul se numără printre cele mai vizitate orașe medievale din Europa de Est.
În cartierele istorice ale Brașovului poți urma un traseu medieval și arhitectural, pentru a descoperi o varietate stilistică deosebită a clădirilor. Zidurile de incintă ale orașului sunt păstrate din Evul Mediu. Vestigiile cetății Brassovia de pe Tâmpa sau Cetăţuia de pe Dealul Sfântul Martin sunt și ele printre atracțiile orașului.
Poți începe de la „kilometrul 0” al orașului, Piața Sfatului, zona cu cele mai multe obiective culturale. Nu rata Biserica Neagră, monument gotic construit începând cu 1383, sau Casa Sfatului, înființată în 1420.
Patrimoniu mondial al UNESCO, Sighișoara este cea mai mare cetate medievală din Europa, locuită fără întrerupere. Astăzi cel mai atrăgător ansamblu urban medieval din România, cetarea este atestată documentar din anul 1280, iar ca oraș, din 1367.
Printre cele mai reprezentative construcții ale orașului se numără Turnul cu Ceas, cu o înălțime de 64 de metri, astăzi Muzeu de Istorie. La fel de renumită este și Biserica din Deal, construită în stil gotic, în anul 1345.
Sighișoara atrage vizitatorii din întreaga lume prin atmosfera inedită a străzilor pavate cu piatră și a caselor viu colorate. Aici se organizează, anual, un Festival Medieval, cu spectacole cu cavaleri, muzică medievală, trupe de teatru și meșteri populari.
Aflat la doar 180 de kilometri de București și situat la 210 metri deasupra nivelului marii, orașul este un important centru cultural, istoric și turistic al Bulgariei.
Pe circuitul top orașe medievale din Europa, Veliko Tarnovo, denumit „Orașul Țarilor” în perioada sa de glorie medievală, este o destinație pitorească. Orașul este presărat cu străzi în trepte care urcă spre centrul vechi.
Cu o vechime de 500 de ani, orașul are numeroase monumente, printre care și fortăreața Tsarevets, un fost centru al puterii în Bulgaria, între anii 1185 și 1393.
Situat în apropiere de Budapesta, între munții Matra și Bukk, Eger este unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa.
Farmecul său e dat de clădirile vechi și străzile înguste, dar mai ales castelului Egri Var și a clădirilor încărcate de istorie.
Dacă dorești să admiri orașul de sus, te poți aventura să urci cele 90 de trepte ale Minaretului, înalt de 42 de metri.
Situat în cel mai sudic punct al Croației și conservat în bune condiții, orașul-fortăreață este încă înconjurat de ziduri medievale. Dubrovnik se remarcă prin străzile sale pitorești, cu aspect regulat, și monumentele în stilul baroc și renascentist.
Vizitează Palatul Rectorului, care datează din secolul al XI-lea, Mănăstirea Franciscană și biserica sa, finalizate în secolul al XIV-lea, sau Biserica Sfântului Blaise, patronul orașului.
Datorită frumuseții sale, orașul vechi din Dubrovnik mai este cunoscut și ca „Perla Adriaticii”. În Evul Mediu era singurul oraş european care se putea întrece cu Veneţia în comerţul maritim și nivelul de dezvoltare.
Dacă te afli în Slovenia, oprește și la Radovljica, un oraș medieval fermecător, atestat documentar din 1333. Orașul este încă înconjurat de vechile sale ziduri de apărare. Peisajul oferit de Alpii Iulieni întregește atmosfera orașului vechi, cu construcții conservate din secolele XV și XVI. Printre acestea se numără și Conacul Radovljica, astăzi restaurat și gazdă a muzeului orașului.
Tot aici poți descoperi, datorită unui workshop de turtă dulce, secretele acestui desert, pentru care Radovljica mai este numit și „orașul dulce” al Sloveniei.
Datorită rădăcinilor sale istorice, aici se desfășoară, în prima duminică a lunii august din fiecare an, Ziua Medievală. Evenimentul sărbătorește istoria orașului prin punerea în scenă a tradițiilor și meșteșugurilor medievale.
Oare ce poveste se ascunde într-un pahar de vin? Ce cale parcurge el de la…
Punta Cana, situată în Republica Dominicană, este o destinație ideală pentru vacanțele de familie, datorită…
Visezi la o vacanță cu mare, soare și distracție, în care nicio zi să nu…
O rochie de seara poate schimba complet vibe-ul pozelor tale. Dat fiind ca e iarna,…
Gastronomia este un domeniu al armoniei, unde ingredientele se îmbină pentru a crea experiențe unice.
Când vine vorba de protejarea interiorului mașinii tale, alegerea unor covorașe auto de calitate este…