Articolele zilei

Sighisoara. Una dintre putinele cetati medievale din lume inca locuite

Distribuie

Inmarmurita parca in timp, Sighisoara este una dintre putinele cetati medievale din lume inca locuite. Cu ziduri de aparare intacte, orasul situat pe un colt de stanca, este si unul dintre cele mai frumoase asezari ale Transilvaniei. Odata ce pasiti in cetate va fi ca si cum ati face o intoarcere in timp. 

10 locuri romantice din Romania. Unde poti petrece romaneste de Dragobete: Sighisoara. Sursa foto: shutterstock.com

Orasul cu casele sale colorate in felurite nuante a fost ridicat dupa invazia tatarilor (1241-1242), pe malul Tarnavei Mari. Sasii sunt cei care au pus prima piatra de temelie a Sighisoarei, iar urbea ocupa Dealul Cetatii. Iata ca si azi, dupa atatea secole, cetatea este complet functionala! Bucura privirea calatorului de oriunde ar veni acesta! Sighisoara este un loc unic, pitoresc si face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Orasul stie insa sa tina pasul cu vremurile, numeroasele cafenele, muzee, restaurante, obiective turistice bine intretinute si diverse activitati culturale atrag mii de turisti anual.

Sursa foto: unica.ro/mementobus.com

Din cartile de istorie aflam ca Sighisoara are un impresionant sistem de aparare, ceea ce a facut ca cetatea sa fie greu de cucerit. In apogeul puterii sale, cetatea Sighisoara numara 14 turnuri ( au ramas 9), fiecare aparat de cate o breasla mestesugareasca. Mai existau si doua porti de intrare, una la est si una la vest, inconjurate de ziduri de aparare cu cate trei randuri. Azi, turistii inca pot admira, fotografia si vedea Turnul cu Ceas, Turnul Cizmarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Tabacarilor, Turnul Franghierilor sau Turnul Fierarilor.

Turnul cu Ceas, simbolul Sighisoarei

Masoara 64 de metri inaltime, ceea ce il face cel mai inalt si chipes dintre turnuri, dar si cel mai vizitat obiectiv turistic. Cu o pozitie strategica ( pozitionat la est) in Evul Mediu, cladirea, ridicata pe la 1300, gazduieste un muzeu de istorie. De asemenea, din Turnul cu Ceas turistii se pot bucura de cea mai frumoasa panorama a orasului. O alta atractie a cladirii este insasi orologiul cu clopote si 7 figurine ale zeilor mitologici ce au dat numele zilelor saptamanii.

O calatorie in timp. Sursa foto: bloghotelguru.ro

Unde sa va mai poarte pasii pe strazile inguste

Casa Vlad Dracul este un alt loc in care curiosii se opresc pentru a afla daca aceasta cladire este casa in care s-a nascut fiul sau Vlad Tepes in 1431. Din pacate nu exista nicio dovada istorica. O alta cladire emblematica este Casa cu Cerb, construita in secolul al XVII-lea. Numele a fost inspirat de cei doi cerbi pictati pe coltul de nord-vest.

Daca in trecut, in Piata Cetatii negustorii din toate zarile isi aduceau spre vanzare marfurile, sau se judecau procese, astazi este locul perfect pentru o cafea.

Sighisoara. Sursa foto: agoratravel.ro

Din Piata Cetatii, cautati Strada Scolilor cu a sa Scara a Scolarilor, acoperita. Este construita in secolul al XVII-lea si a fost conceputa pentru elevii care urcau dealul catre scoala pentru a-i feri de intemperiile vremii. Urcand colina pe scarile celebre ajungeti la Biserica din Deal, un vechi monument datat secolul al XV-lea. La interior adaposteste cateva picturi, refacute de restauratori de la Scoala de Arte din Bucuresti. (dupa incendiul din 1704)

Biserica din Deal. Sursa foto: commons.wikimedia.org
Biserica Manastirii. Sursa foto: transilvania-card.ro

Putem spune ca aceasta cladire este una dintre multe comori ale Sighisoarei ce nu trebuie ratata. O alta cladire la fel de valoroasa este si Scoala din Deal, astazi Liceul Joseph Haltrich, un adevarat monument istoric ridicat la 1607, unde a invatat si Hermann Oberth, parintele tehnicii rachetelor si zborurilor cosmice.

Scoala din Deal. Sursa foto: kirb.ro

Festivalul Medieval de la Sighisoara

De departe, Festivalul Medieval este un eveniment de referinta pentru Sighisoara, ce atrage anual turisti din tara cat si din strainatate. Festivalul se desfasoara la sfaristul lunii iulie, iar in fiecare an spectacolul cavalerilor, muzica medievala, mesterii popualri, trupele de teatru anima atmosfera pe strazile din oras. Daca va doriti sa vizitati Sighisoara in timpul festivalului rezervati de pe acum cazare pentru vara viitoare.

Puteti afla mai multe despre festival pe site-ul: http://www.sighisoaraonline.ro/.

Ana Maria Olteanu

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum o săptămână

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum o lună