Sighisoara. Una dintre putinele cetati medievale din lume inca locuite

Inmarmurita parca in timp, Sighisoara este una dintre putinele cetati medievale din lume inca locuite. Cu ziduri de aparare intacte, orasul situat pe un colt de stanca, este si unul dintre cele mai frumoase asezari ale Transilvaniei. Odata ce pasiti in cetate va fi ca si cum ati face o intoarcere in timp. 

10 locuri romantice din Romania. Unde poti petrece romaneste de Dragobete
10 locuri romantice din Romania. Unde poti petrece romaneste de Dragobete: Sighisoara. Sursa foto: shutterstock.com

Orasul cu casele sale colorate in felurite nuante a fost ridicat dupa invazia tatarilor (1241-1242), pe malul Tarnavei Mari. Sasii sunt cei care au pus prima piatra de temelie a Sighisoarei, iar urbea ocupa Dealul Cetatii. Iata ca si azi, dupa atatea secole, cetatea este complet functionala! Bucura privirea calatorului de oriunde ar veni acesta! Sighisoara este un loc unic, pitoresc si face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Orasul stie insa sa tina pasul cu vremurile, numeroasele cafenele, muzee, restaurante, obiective turistice bine intretinute si diverse activitati culturale atrag mii de turisti anual.

Sighisoara. Una dintre putinele cetati medievale din lume inca locuite
Sursa foto: unica.ro/mementobus.com

Din cartile de istorie aflam ca Sighisoara are un impresionant sistem de aparare, ceea ce a facut ca cetatea sa fie greu de cucerit. In apogeul puterii sale, cetatea Sighisoara numara 14 turnuri ( au ramas 9), fiecare aparat de cate o breasla mestesugareasca. Mai existau si doua porti de intrare, una la est si una la vest, inconjurate de ziduri de aparare cu cate trei randuri. Azi, turistii inca pot admira, fotografia si vedea Turnul cu Ceas, Turnul Cizmarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Tabacarilor, Turnul Franghierilor sau Turnul Fierarilor.

Turnul cu Ceas, simbolul Sighisoarei

Masoara 64 de metri inaltime, ceea ce il face cel mai inalt si chipes dintre turnuri, dar si cel mai vizitat obiectiv turistic. Cu o pozitie strategica ( pozitionat la est) in Evul Mediu, cladirea, ridicata pe la 1300, gazduieste un muzeu de istorie. De asemenea, din Turnul cu Ceas turistii se pot bucura de cea mai frumoasa panorama a orasului. O alta atractie a cladirii este insasi orologiul cu clopote si 7 figurine ale zeilor mitologici ce au dat numele zilelor saptamanii.

Sighisoara. Una dintre putinele cetati medievale din lume inca locuite
O calatorie in timp. Sursa foto: bloghotelguru.ro

Unde sa va mai poarte pasii pe strazile inguste

Casa Vlad Dracul este un alt loc in care curiosii se opresc pentru a afla daca aceasta cladire este casa in care s-a nascut fiul sau Vlad Tepes in 1431. Din pacate nu exista nicio dovada istorica. O alta cladire emblematica este Casa cu Cerb, construita in secolul al XVII-lea. Numele a fost inspirat de cei doi cerbi pictati pe coltul de nord-vest.

Daca in trecut, in Piata Cetatii negustorii din toate zarile isi aduceau spre vanzare marfurile, sau se judecau procese, astazi este locul perfect pentru o cafea.

Sighisoara
Sighisoara. Sursa foto: agoratravel.ro

Din Piata Cetatii, cautati Strada Scolilor cu a sa Scara a Scolarilor, acoperita. Este construita in secolul al XVII-lea si a fost conceputa pentru elevii care urcau dealul catre scoala pentru a-i feri de intemperiile vremii. Urcand colina pe scarile celebre ajungeti la Biserica din Deal, un vechi monument datat secolul al XV-lea. La interior adaposteste cateva picturi, refacute de restauratori de la Scoala de Arte din Bucuresti. (dupa incendiul din 1704)

Sighisoara. Una dintre putinele cetati medievale din lume inca locuite
Biserica din Deal. Sursa foto: commons.wikimedia.org
Sighisoara. Una dintre putinele cetati medievale din lume inca locuite
Biserica Manastirii. Sursa foto: transilvania-card.ro

Putem spune ca aceasta cladire este una dintre multe comori ale Sighisoarei ce nu trebuie ratata. O alta cladire la fel de valoroasa este si Scoala din Deal, astazi Liceul Joseph Haltrich, un adevarat monument istoric ridicat la 1607, unde a invatat si Hermann Oberth, parintele tehnicii rachetelor si zborurilor cosmice.

Sighisoara. Una dintre putinele cetati medievale din lume inca locuite
Scoala din Deal. Sursa foto: kirb.ro

Festivalul Medieval de la Sighisoara

De departe, Festivalul Medieval este un eveniment de referinta pentru Sighisoara, ce atrage anual turisti din tara cat si din strainatate. Festivalul se desfasoara la sfaristul lunii iulie, iar in fiecare an spectacolul cavalerilor, muzica medievala, mesterii popualri, trupele de teatru anima atmosfera pe strazile din oras. Daca va doriti sa vizitati Sighisoara in timpul festivalului rezervati de pe acum cazare pentru vara viitoare.Festivalul Medieval Sighisoara

Puteti afla mai multe despre festival pe site-ul: http://www.sighisoaraonline.ro/.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole