Obiective Turistice

Povestea celei mai vizitate biserici din România

Distribuie

Este cel mai mare lăcaș de cult în stil gotic din zona de est a Europei, iar anul trecut a fost vizitat de peste 200.000 de turiști. Este vorba despre Biserica Neagră din Brașov, monument ce datează din secolul al XIV-lea.

Nu a avut de la început acest nume. În 1689 a fost avariată parțial de un incendiu, iar zidurile ei s-au înegrit din cauza fumului. Pentru că oamenii au început să-i spună Biserica Neagră, cu timpul numele a fost acceptat oficial.

Biserica de astăzi se înalță pe locul unei biserici romanice, care a fost distrusă în marea invazie tătară din 1241. Construcția Bisericii Negre a început în anul 1383. Lucrările au fost încheiate în 1477, iar în scrierile vechi se vorbește și de o orgă nouă care a fost instalată în 1499.

În secolele al XVI-lea și al XVII-lea, biserica a fost afectată de mai multe cutremure și a fost nevoie de lucrări de restaurare.

În Biserica Neagră se află și o orgă impresionantă, care a fost restaurată la sfârșitul anilor 1990. A fost montată în 1839 de o firmă din Berlin. Avea aproximativ 4.000 de tuburi, 4 manuale cu câte 56 de clape și 27 de pedale și 63 de registre sonore.

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei și măsoară 89 de metri lungime și 38 de metri lățime. Înăuntru încap aproximativ 5.000 de persoane. Este o biserică de tip hală în stil gotic târziu, fiind formată din cor, naos și turn. Din lungimea totală a construcției, 31 metri sunt reprezentați de cor, 42 metri de naos și 16 metri de baza turnului.

Clopotul bisericii, din bronz, cântărește 6 tone și este cel mai mare din țară. În Biserica Neagră puteți admira și una dintre cele mai mari colecții de covoare orientale din Europa, datând din secolele XV – XVI. Apar în biserică pentru că în toate țările din răsărit, covoarele erau folosite ca decorațiuni.

Biserica Neagră din Brașov adăpostește și un număr impresionant de veșminte liturgice din materiale textile medievale și baroce de lux. Printre ele se află și veșmintele preoțești de slujbă și pluvialele purtate în Biserica Catolică în ceremoniile de sfințire sau în timpul procesiunilor.

Fotografia principală a articolului: Kosson/Wikimedia Commons

FOTO: Gikü/Wikimedia Commons
FOTO: Angelbo/Wikimedia Commons
Dumitrescu Cristina

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum 7 zile

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum o lună