Povestea celei mai vizitate biserici din România

Este cel mai mare lăcaș de cult în stil gotic din zona de est a Europei, iar anul trecut a fost vizitat de peste 200.000 de turiști. Este vorba despre Biserica Neagră din Brașov, monument ce datează din secolul al XIV-lea.

Nu a avut de la început acest nume. În 1689 a fost avariată parțial de un incendiu, iar zidurile ei s-au înegrit din cauza fumului. Pentru că oamenii au început să-i spună Biserica Neagră, cu timpul numele a fost acceptat oficial.

Biserica de astăzi se înalță pe locul unei biserici romanice, care a fost distrusă în marea invazie tătară din 1241. Construcția Bisericii Negre a început în anul 1383. Lucrările au fost încheiate în 1477, iar în scrierile vechi se vorbește și de o orgă nouă care a fost instalată în 1499.

În secolele al XVI-lea și al XVII-lea, biserica a fost afectată de mai multe cutremure și a fost nevoie de lucrări de restaurare.

În Biserica Neagră se află și o orgă impresionantă, care a fost restaurată la sfârșitul anilor 1990. A fost montată în 1839 de o firmă din Berlin. Avea aproximativ 4.000 de tuburi, 4 manuale cu câte 56 de clape și 27 de pedale și 63 de registre sonore.

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei și măsoară 89 de metri lungime și 38 de metri lățime. Înăuntru încap aproximativ 5.000 de persoane. Este o biserică de tip hală în stil gotic târziu, fiind formată din cor, naos și turn. Din lungimea totală a construcției, 31 metri sunt reprezentați de cor, 42 metri de naos și 16 metri de baza turnului.

Clopotul bisericii, din bronz, cântărește 6 tone și este cel mai mare din țară. În Biserica Neagră puteți admira și una dintre cele mai mari colecții de covoare orientale din Europa, datând din secolele XV – XVI. Apar în biserică pentru că în toate țările din răsărit, covoarele erau folosite ca decorațiuni.

Biserica Neagră din Brașov adăpostește și un număr impresionant de veșminte liturgice din materiale textile medievale și baroce de lux. Printre ele se află și veșmintele preoțești de slujbă și pluvialele purtate în Biserica Catolică în ceremoniile de sfințire sau în timpul procesiunilor.

Fotografia principală a articolului: Kosson/Wikimedia Commons

FOTO: Gikü/Wikimedia Commons
FOTO: Gikü/Wikimedia Commons

FOTO: Angelbo/Wikimedia Commons
FOTO: Angelbo/Wikimedia Commons

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole