În satul Beliș, din munții Gilău, se ascund ruinele unui lăcaș de cult sacrificat de regimul comunist. Clădirea impresionează pentru că s-a „încăpățânat” să rămână în picioare până azi deși e mai mult sub apă.
Povestea începe în urmă cu aproximativ 50 de ani, atunci când comuniștii au decis ca biserica să fie înghițită de apele Someșului Cald. În anii `70 s-a decis construirea barajului Fântânele.
De fapt, nu doar biserica romano-catolică al vechiului sat Giurcuta de Jos a fost înghițită de ape, ci și celelalte case ale oamenilor care au fost strămutați cu forța în numele „dezvoltării socialiste”. Atunci, sătenii au fost obligați să-și mute inclusiv cimitirele pentru că urmau să fie înghițite de ape.
Biserica Urmanczy a fost construită în urmă cu mai multe de un veac și își arată pereții în perioadele secetoase, atunci când apa este scăzută. Una dintre explicații ar fi și prin faptul că biserica are o fundație care ajunge până la 30 de metri adâncime.
Biserica din Lacul Beliș-Fântânele nu este singura de acest fel. Alte șapte lăcașe de cult din România au fost înghițite de apă. Însă, cea din Beliș este singura care se află în întregime pe fundul lacului și este vizibilă din când în când.
Zona din jurul bisericii este una mirifică, cu peisaje montane care îți taie răsuflarea. La Beliș sunt acum aproximativ 30 de pensiuni, iar turiștii care vin aici pot vedea și alte atracții turistice spectaculoase precum cascada Valul Miresei. De asemenea, si ajunge ușor și la Cheile Someșului Cald sau la Peștera de la Scărișoara, unde este cel mai mare ghețar subteran din România.
Se pot practica și sporturi de iarnă pe cele patru pârtii cu grade de dificultate diferite de la Mărișel. De aici se vede o priveliște deosebită, direct către lacul de acumulare Beliș Fântânele.
SURSA FOTO: pensiunea-colt-de-rai.ro