Obiective Turistice

Povestea celui mai impresionant castel din Moldova

Distribuie

După cele mai ample lucrări de restaurare din istoria Republicii Moldova, fondat în 1893 de ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, primul castel château de pe teritoriul de pe malul drept al Prutului va fi inaugurat. Este anunțul pe care l-au făcut jurnaliștii din Republica Moldova în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Castelul Mimi se află la o distanță de aproximativ 35 de kilometri de Chișinău, în localitatea Bulboaca, din raionul Anenii-Noi și a fost construit de Constantin Mimi.

Cu orgini grecești, Mimi a fost guvernatorul Basarabiei până la Marea Unire cu România, în 1918. Imediat a decis să iasă din politică și să se ocupe doar de pasiunea sa, vinul.

Tainele vinului le-a învățat în Franța, la o școală celebră de vinicultură, din Montpellier. Castelul a fost început la începutul anilor 1890, iar ultimele finisaje le-a primit în anul 1900.

Arhitectura este de inspirație franceză și are două etaje. Potrivit istoricilor, proiectul clădirii ar fi inspirat după desenele unor fabirici franceze vechi și se spune că e primul château adevărat din Republica Moldova.

Pivnița avea o capacitate de 300.000 de litri de vin. Construcția marca o premieră a vremurilor respective. Pentru prima dată, în Basarabia, la ridicarea unei construcții se folosea betonul armat.

Constantin Mimi

Vinăria lui Constantin Mimi a fost prima care făcea exporturi. Vinul său a ajuns la Moscova, Odesa, Vladivostok, iar unii susțin că au ajuns sticle chiar și în Franța.

În 1925, prințul moștenitor și viitorul rege al României, Carol al II-lea, vizitează castelul lui Mimi și rămâne impresionat. Un an mai târziu, Constantin Mimi este numit director în cadrul Băncii Naționale a României și se mută la București.

După Al Doilea Război Mondial și confiscarea Basarabiei de către URSS, conacul este naționalizat, însă, din fericire, nu și-a schimbat domeniul, iar cei peste 10 șefi care au condus vinăria au reușit să o țină în viață.

Lucrările de restaurare au început în 2011, iar un an mai târziu au apărut pe piață și vinurile Mimi. În 2014, vinul Cabernet Sauvignon 2012 a primit medalia de argint la un concurs internațional care a avut loc la Bruxelles și medalia de aur la Concursul Internațional de Vinuri București.

Cum se poate ajunge la Castelul Mimi, de la Aeroportul Chinișău:

 

Dumitrescu Cristina

Articole recente

De ce se merită să vizitezi Transalpina și cel mai bun loc de cazare!

Transalpina, cea care mai este cunoscută la noi în țară și sub denumirea de „Drumul…

acum 4 săptămâni

Cum să-ți planifici un circuit turistic în Turcia: obiective turistice de top

Ești pregătit pentru o aventură captivantă în Turcia? Planificarea unui circuit turistic în această țară…

acum o lună

Cadouri last-minute de Ziua Femeii: idei rapide și inspirate

Sursa foto: Shutterstock Ziua Femeii se apropie cu pași repezi, iar dacă nu ai apucat…

acum o lună

Cum să îți transformi vacanța într-o escapadă perfectă la Vila Seascape

O vacanță reușită înseamnă relaxare, confort și momente memorabile. Alegerea cazării este esențială pentru o…

acum o lună

De ce merită să încerci Hatha Yoga și echipamentul de care ai nevoie pentru a începe

Într-o lume agitată, în care stresul și ritmul alert de zi cu zi ne copleșesc,…

acum o lună

Stil și performanță: De ce aleg sportivii jachetele și hanoracele Under Armour

Într-o lume în care sportul și moda se îmbină tot mai des, echipamentul sportiv nu…

acum 2 luni