Obiective Turistice

Povestea celui mai impresionant castel din Moldova

Distribuie

După cele mai ample lucrări de restaurare din istoria Republicii Moldova, fondat în 1893 de ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, primul castel château de pe teritoriul de pe malul drept al Prutului va fi inaugurat. Este anunțul pe care l-au făcut jurnaliștii din Republica Moldova în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Castelul Mimi se află la o distanță de aproximativ 35 de kilometri de Chișinău, în localitatea Bulboaca, din raionul Anenii-Noi și a fost construit de Constantin Mimi.

Cu orgini grecești, Mimi a fost guvernatorul Basarabiei până la Marea Unire cu România, în 1918. Imediat a decis să iasă din politică și să se ocupe doar de pasiunea sa, vinul.

Tainele vinului le-a învățat în Franța, la o școală celebră de vinicultură, din Montpellier. Castelul a fost început la începutul anilor 1890, iar ultimele finisaje le-a primit în anul 1900.

Arhitectura este de inspirație franceză și are două etaje. Potrivit istoricilor, proiectul clădirii ar fi inspirat după desenele unor fabirici franceze vechi și se spune că e primul château adevărat din Republica Moldova.

Pivnița avea o capacitate de 300.000 de litri de vin. Construcția marca o premieră a vremurilor respective. Pentru prima dată, în Basarabia, la ridicarea unei construcții se folosea betonul armat.

Constantin Mimi

Vinăria lui Constantin Mimi a fost prima care făcea exporturi. Vinul său a ajuns la Moscova, Odesa, Vladivostok, iar unii susțin că au ajuns sticle chiar și în Franța.

În 1925, prințul moștenitor și viitorul rege al României, Carol al II-lea, vizitează castelul lui Mimi și rămâne impresionat. Un an mai târziu, Constantin Mimi este numit director în cadrul Băncii Naționale a României și se mută la București.

După Al Doilea Război Mondial și confiscarea Basarabiei de către URSS, conacul este naționalizat, însă, din fericire, nu și-a schimbat domeniul, iar cei peste 10 șefi care au condus vinăria au reușit să o țină în viață.

Lucrările de restaurare au început în 2011, iar un an mai târziu au apărut pe piață și vinurile Mimi. În 2014, vinul Cabernet Sauvignon 2012 a primit medalia de argint la un concurs internațional care a avut loc la Bruxelles și medalia de aur la Concursul Internațional de Vinuri București.

Cum se poate ajunge la Castelul Mimi, de la Aeroportul Chinișău:

 

Dumitrescu Cristina

Articole recente

Must haves pentru travel bloggers: de ce sa incluzi si o rochie de seara la oferta in bagajul tau

O rochie de seara poate schimba complet vibe-ul pozelor tale. Dat fiind ca e iarna,…

acum 5 zile

De ce se potrivesc vinul roșu demisec și carnea de porc?

Gastronomia este un domeniu al armoniei, unde ingredientele se îmbină pentru a crea experiențe unice.

acum 6 zile

Cum alegi cele mai potrivite covorașe auto pentru Golf 6

Când vine vorba de protejarea interiorului mașinii tale, alegerea unor covorașe auto de calitate este…

acum 7 zile

Valea Verde Retreat: Un refugiu idilic pentru familii și amatori de relaxare

În inima Transilvaniei, satul Cund găzduiește un loc cu adevărat special: Valea Verde Retreat. Acest…

acum 2 săptămâni

Cum alegi creioanele colorate potrivite pentru pasiunea ta

Creioanele colorate sunt instrumente esențiale atât pentru artiști profesioniști, cât și pentru pasionații de desen,…

acum 2 săptămâni

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum o lună