Povestea celui mai impresionant castel din Moldova

După cele mai ample lucrări de restaurare din istoria Republicii Moldova, fondat în 1893 de ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, primul castel château de pe teritoriul de pe malul drept al Prutului va fi inaugurat. Este anunțul pe care l-au făcut jurnaliștii din Republica Moldova în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Castelul Mimi se află la o distanță de aproximativ 35 de kilometri de Chișinău, în localitatea Bulboaca, din raionul Anenii-Noi și a fost construit de Constantin Mimi.

Cu orgini grecești, Mimi a fost guvernatorul Basarabiei până la Marea Unire cu România, în 1918. Imediat a decis să iasă din politică și să se ocupe doar de pasiunea sa, vinul.

Tainele vinului le-a învățat în Franța, la o școală celebră de vinicultură, din Montpellier. Castelul a fost început la începutul anilor 1890, iar ultimele finisaje le-a primit în anul 1900.

Arhitectura este de inspirație franceză și are două etaje. Potrivit istoricilor, proiectul clădirii ar fi inspirat după desenele unor fabirici franceze vechi și se spune că e primul château adevărat din Republica Moldova.

Pivnița avea o capacitate de 300.000 de litri de vin. Construcția marca o premieră a vremurilor respective. Pentru prima dată, în Basarabia, la ridicarea unei construcții se folosea betonul armat.

Constantin Mimi
Constantin Mimi

Vinăria lui Constantin Mimi a fost prima care făcea exporturi. Vinul său a ajuns la Moscova, Odesa, Vladivostok, iar unii susțin că au ajuns sticle chiar și în Franța.

În 1925, prințul moștenitor și viitorul rege al României, Carol al II-lea, vizitează castelul lui Mimi și rămâne impresionat. Un an mai târziu, Constantin Mimi este numit director în cadrul Băncii Naționale a României și se mută la București.

După Al Doilea Război Mondial și confiscarea Basarabiei de către URSS, conacul este naționalizat, însă, din fericire, nu și-a schimbat domeniul, iar cei peste 10 șefi care au condus vinăria au reușit să o țină în viață.

Lucrările de restaurare au început în 2011, iar un an mai târziu au apărut pe piață și vinurile Mimi. În 2014, vinul Cabernet Sauvignon 2012 a primit medalia de argint la un concurs internațional care a avut loc la Bruxelles și medalia de aur la Concursul Internațional de Vinuri București.

Cum se poate ajunge la Castelul Mimi, de la Aeroportul Chinișău:

harta_acces_castel_mimi

 

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole