Obiective Turistice

Satul din România care arată ca din filmele Disney

Distribuie

Într-o top al celor mai „ireale” locuri din lume, revista Cosmopolitan includea și satul medieval transilvănean Biertan, alături de Bora Bora, Provence, Santorini sau Seychelles.

„Biertan arată ca un oraș dintr-un film Disney, cu o biserică fortificată care parcă face parte dintr-o imagine de basm”, spun jurnaliștii de la Cosmopolitan.com.

Localitatea Biertan a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1224 și face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal.

Complexul medieval este alcătuit din biserică și o centură de fortificații. Biserica, construită între 1490 și 1520 în stilul gotic târziu are trei hale de înălțimi egale. Intrarea se face prin trei porți: de vest, de nord și de sud.

Altarul, cel mai mare din țară, cu 28 de panouri pictate, poartă semnătura unor meșteri din Viena și Nurnberg. S-a lucrat la el între anii 1483 și 1513.

„Mobilierul este de speță rară și foarte valoros. Stalurile, adică stranele din cor, de la începutul secolului al XIV-lea, sunt decorate cu benzi de ornamente gotice… Este decorația ce o întâlnim pe mobilele de acest fel din Germania și Elveția, cu nimic inferioare acestora, așa încât putem zice că la Biertan se găsesc strane, lucrate la noi, de tâmplari ardeleni, care ar putea figura în orice mare muzeu de artă aplicată”, spunea, despre strandele din cor ale bisericii, expertul George Oprescu, în monografia „Bisericile-cetăți ale sașilor din Ardeal, apărută în 1956.

Biserica s-a bucurat și de faimă internațională datorită sistemului complicat de 19 încuietori pe care îl are ușa sacristiei.

A fost realizat în 1515 de o echipă de meșteri locali și e un exemplu de manufactură săsească medievală. Fortificațiile din jur sunt considerate cele mai puternice din Transilvania, realizate de țărani. Sunt trei rânduri de ziduri, șase tunuri și bastioane.

Legendele spun că în bastionul estic era un fel de „închisoare” a soților care se ceartă și vor să se separe. Erau închiși timp de două săptămâni într-o cameră cu o masă și un singur pat. Aveau la dispoziție o singură farfurie, un singur tacâm și o singură cană pentru apă. Se spune că doar un cuplu a divorțat, iar toate celelalte s-au împăcat la ieșire.

În partea de sud-vest se află Turnul Slăninilor, unde sătenii își puneau șunca. De altfel, astfel de turnuri se găsesc în majoritatea cetăților medievale din Transilvania.

În Biertan puteți găsi mai multe pensiuni, iar prețurile sunt cuprinse între 50 și 100 de euro pe noapte. Printre altele, în pachet vi se oferă drumeții în împrejurimile Biertanului cu un ghid, vizite la fermele tradiționale de animale ale localnicilor din Biertan, unde puteți mânca produse locale, plimbări cu căruța sau foc de tabără.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Mihai Enescu

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum 2 săptămâni

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum 2 luni