Satul din România care arată ca din filmele Disney

Într-o top al celor mai „ireale” locuri din lume, revista Cosmopolitan includea și satul medieval transilvănean Biertan, alături de Bora Bora, Provence, Santorini sau Seychelles.

„Biertan arată ca un oraș dintr-un film Disney, cu o biserică fortificată care parcă face parte dintr-o imagine de basm”, spun jurnaliștii de la Cosmopolitan.com.

Localitatea Biertan a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1224 și face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal.

Complexul medieval este alcătuit din biserică și o centură de fortificații. Biserica, construită între 1490 și 1520 în stilul gotic târziu are trei hale de înălțimi egale. Intrarea se face prin trei porți: de vest, de nord și de sud.

Altarul, cel mai mare din țară, cu 28 de panouri pictate, poartă semnătura unor meșteri din Viena și Nurnberg. S-a lucrat la el între anii 1483 și 1513.

„Mobilierul este de speță rară și foarte valoros. Stalurile, adică stranele din cor, de la începutul secolului al XIV-lea, sunt decorate cu benzi de ornamente gotice… Este decorația ce o întâlnim pe mobilele de acest fel din Germania și Elveția, cu nimic inferioare acestora, așa încât putem zice că la Biertan se găsesc strane, lucrate la noi, de tâmplari ardeleni, care ar putea figura în orice mare muzeu de artă aplicată”, spunea, despre strandele din cor ale bisericii, expertul George Oprescu, în monografia „Bisericile-cetăți ale sașilor din Ardeal, apărută în 1956.

Biserica s-a bucurat și de faimă internațională datorită sistemului complicat de 19 încuietori pe care îl are ușa sacristiei.

A fost realizat în 1515 de o echipă de meșteri locali și e un exemplu de manufactură săsească medievală. Fortificațiile din jur sunt considerate cele mai puternice din Transilvania, realizate de țărani. Sunt trei rânduri de ziduri, șase tunuri și bastioane.

Legendele spun că în bastionul estic era un fel de „închisoare” a soților care se ceartă și vor să se separe. Erau închiși timp de două săptămâni într-o cameră cu o masă și un singur pat. Aveau la dispoziție o singură farfurie, un singur tacâm și o singură cană pentru apă. Se spune că doar un cuplu a divorțat, iar toate celelalte s-au împăcat la ieșire.

În partea de sud-vest se află Turnul Slăninilor, unde sătenii își puneau șunca. De altfel, astfel de turnuri se găsesc în majoritatea cetăților medievale din Transilvania.

În Biertan puteți găsi mai multe pensiuni, iar prețurile sunt cuprinse între 50 și 100 de euro pe noapte. Printre altele, în pachet vi se oferă drumeții în împrejurimile Biertanului cu un ghid, vizite la fermele tradiționale de animale ale localnicilor din Biertan, unde puteți mânca produse locale, plimbări cu căruța sau foc de tabără.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole