Obiective Turistice

Stațiunea turistică din România care arată ca un sat uitat de lume

Distribuie

Se face turism aici chiar din anii 1980, însă a fost declarată stațiune abia anul trecut. Mii de turiști vin în fiecare an în comuna Bala, la aproape 60 de kilometri de Drobeta Turnu-Severin. În noua stațiune, recunoascută pentru apele minerale și nămolul terapeutic, nu există pensiuni, ci doar un singur hotel, care este în proprietatea Ministerului Muncii și a fost recent renovat.

Are o capacitate de 208 locuri de cazare în 104 camere duble. Gradul de ocupare este de aproximativ 60%. Se fac aici proceduri pentru reumatism, galvanizări, băi cu apă sulfuroasă, nămol sau masaj.

Însă în stațiunea Bala lipsește infrastructura. Nu există trotuare sau parcuri, iar multe drumuri sunt de pământ. De asemenea, nu există niciun magazin mare, de unde turiștii, în mare parte pensionari, să-și facă diverse cumpărături. Ștrandurile termale cu băi de nămol, care sunt deschise doar vara, nu au mai fost renovate complet de mai bine de două decenii.

Primarul din Bala, Valentin Ohima, spune că a depus un proiect pentru a obține fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală și că vor fi în următoarea perioadă șosele, trotuare, parcuri de joacă pentru copii, un parc balnear și un aqua park.

Până acum, fondurile europene nu au putut fi accesate mai ușor pentru că Bala nu era, oficial, declarată de stat stațiune turistică. Mai exact, localitățile care au statut de stațiune turistică achită o cofinanțare de doar 3%.

În zona comunei Bala au fost descoperite mai multe monede romane, resturi ale unor construcții de lemn și a fost localizat un cimitir roman. Se presupune că aici au fost o populație băștinașă cucerită de romani.

Localitatea Bala este situată într-un cadru depresionar, aproape de apa Râienilor, de o parte și de alta a drumului care face legătura cu Șovarna și Ilovăț. De aici până la reședința de județ, municipiul Drobeta Turnu-Severin sunt 50 km. Cele mai apropiate orașe sunt Motru și Baia de Aramă, aflate la distanța de aproximativ 25 km.

Localitatea are o climă blândă, destul de secetoasă, mai cu seamă în lunile iulie și august, din verile aride. Temperatura medie pe timpul iernii este de 7-8 grade. Pe baza analizelor chimice efectuate de cercetători până în anul 1970 s-a stabilit că apa de la stațiunea din Bala este o apă minerală hipo-mezotermală, oligominerală, sulfuroasă și se aseamănă prin compoziție cu izvoare de la Olănești, Călimănești și de la Mangalia.

Apa acestor surse de la Bala poate fi utilizată atât în cura internă, cât și în cea externă sub formă de băi. Potrivit specialiștilor, la recomandarea medicului, în cura internă, apa de la Bala se poate utiliza în afecțiuni gastro-intestinale, gastrite cronice, ulcer, în dispepsiile intestinale de fermentație, în afecțiunile hepatobiliare, urmări după hepatita virotică sau toxică, alergii alimentare, în colecistite simple sau litiazice, în urmări după intervenții pe vezica biliară, în cataracte cronice ale căilor aeriene, în curele de diureză, în litiazele renale, în infecții renouretrale, în intoxicații cu metale grele.

În cura externă apele pot fi folosite în reumatisme cronice, artrite sau artroze, în afecțiuni ginecologice și afecțiuni dermatologice, afecțiuni ale aparatului locomotor, afecțiuni oftalmologice sau afecțiuni ale sistemului nervos periferic.

În apropiere, ca obiective turistice, mai puteți găsi cascada „Buraica”, pădurea de nuci „Ursoaica”, Râpa Dracului sau Dealurile „Mormântul Jidovului”.

FOTO: Cuibulviselor.ro/via Youtube

Dumitrescu Cristina

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum o săptămână

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum o lună