Stațiunea turistică din România care arată ca un sat uitat de lume

Se face turism aici chiar din anii 1980, însă a fost declarată stațiune abia anul trecut. Mii de turiști vin în fiecare an în comuna Bala, la aproape 60 de kilometri de Drobeta Turnu-Severin. În noua stațiune, recunoascută pentru apele minerale și nămolul terapeutic, nu există pensiuni, ci doar un singur hotel, care este în proprietatea Ministerului Muncii și a fost recent renovat.

Are o capacitate de 208 locuri de cazare în 104 camere duble. Gradul de ocupare este de aproximativ 60%. Se fac aici proceduri pentru reumatism, galvanizări, băi cu apă sulfuroasă, nămol sau masaj.

Însă în stațiunea Bala lipsește infrastructura. Nu există trotuare sau parcuri, iar multe drumuri sunt de pământ. De asemenea, nu există niciun magazin mare, de unde turiștii, în mare parte pensionari, să-și facă diverse cumpărături. Ștrandurile termale cu băi de nămol, care sunt deschise doar vara, nu au mai fost renovate complet de mai bine de două decenii.

Primarul din Bala, Valentin Ohima, spune că a depus un proiect pentru a obține fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală și că vor fi în următoarea perioadă șosele, trotuare, parcuri de joacă pentru copii, un parc balnear și un aqua park.

Până acum, fondurile europene nu au putut fi accesate mai ușor pentru că Bala nu era, oficial, declarată de stat stațiune turistică. Mai exact, localitățile care au statut de stațiune turistică achită o cofinanțare de doar 3%.

În zona comunei Bala au fost descoperite mai multe monede romane, resturi ale unor construcții de lemn și a fost localizat un cimitir roman. Se presupune că aici au fost o populație băștinașă cucerită de romani.

Localitatea Bala este situată într-un cadru depresionar, aproape de apa Râienilor, de o parte și de alta a drumului care face legătura cu Șovarna și Ilovăț. De aici până la reședința de județ, municipiul Drobeta Turnu-Severin sunt 50 km. Cele mai apropiate orașe sunt Motru și Baia de Aramă, aflate la distanța de aproximativ 25 km.

Localitatea are o climă blândă, destul de secetoasă, mai cu seamă în lunile iulie și august, din verile aride. Temperatura medie pe timpul iernii este de 7-8 grade. Pe baza analizelor chimice efectuate de cercetători până în anul 1970 s-a stabilit că apa de la stațiunea din Bala este o apă minerală hipo-mezotermală, oligominerală, sulfuroasă și se aseamănă prin compoziție cu izvoare de la Olănești, Călimănești și de la Mangalia.

Apa acestor surse de la Bala poate fi utilizată atât în cura internă, cât și în cea externă sub formă de băi. Potrivit specialiștilor, la recomandarea medicului, în cura internă, apa de la Bala se poate utiliza în afecțiuni gastro-intestinale, gastrite cronice, ulcer, în dispepsiile intestinale de fermentație, în afecțiunile hepatobiliare, urmări după hepatita virotică sau toxică, alergii alimentare, în colecistite simple sau litiazice, în urmări după intervenții pe vezica biliară, în cataracte cronice ale căilor aeriene, în curele de diureză, în litiazele renale, în infecții renouretrale, în intoxicații cu metale grele.

În cura externă apele pot fi folosite în reumatisme cronice, artrite sau artroze, în afecțiuni ginecologice și afecțiuni dermatologice, afecțiuni ale aparatului locomotor, afecțiuni oftalmologice sau afecțiuni ale sistemului nervos periferic.

În apropiere, ca obiective turistice, mai puteți găsi cascada „Buraica”, pădurea de nuci „Ursoaica”, Râpa Dracului sau Dealurile „Mormântul Jidovului”.

FOTO: Cuibulviselor.ro/via Youtube

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole