Prezentam, astazi, 8 preparate culinare nelipsite din bucataria portugheza. Desigur, condimentate din belsug cu piper, ardei iute, ghimbir, pentru savoarea recognoscibila. Daca alegeti sa va petreceti vacanta in Portugalia, papilele gustative vor avea si ele vacanta, incercand aromele intense ale mancarurilor portugheze. Si pentru a nu fi in dilema in fata meniului iata cateva dintre specialitatile pe care le veti intalni pe meleagurile unde se canta fado.
Cozido a portuguesa
In alte epoci acest fel de mancare era considerat ”tocana bogatilor”, fiind preparat cu legume si 3 tipuri de carne(vita, porc si pui). Daca veti avea posibilitatea sa incercati acest fel de mancare in mai multe locuri veti simti mici diferente pentru ca portughezii au invatat sa adapteze retetele la ce se gaseste in bucatarie.
8 preparate culinare nelipsite in bucataria portugheza: Alcatra
Carnea se pare a fi baza in Portugalia, chiar daca sunt destul de multe influente din bucataria mediteraneana. Alcatra este o alta specialitate din carne, care trebuie sa stea mult pe foc, pana ”se topeste in gura” si este intalnita in Azore.
Doce de ovos
Intram pe taramul deserturilor si ne oprim la doce de ovos, sau unul dintre cele mai savuroase foietaje umplute cu crema fina de oua si zahar. Ca sa ne credeti pe cuvant va trebui sa incercati un asemenea preparat in urmatoarea vacanta in Portugalia!
8 preparate culinare nelipsite in bucataria portugheza: Pasteis de Nata
Si tot la capitolul dulciuri, nu trebuie sa ratati pasteis de Nata, desert traditional devenit simbol al acestei tari. Ce este? O tarta usoara, umpluta cu o crema aromata cu vanilie si scortisoara.
Caldo Verde
Supa Caldo Verde este facuta din mazare si varza si este una dintre cele mai populare mancaruri din Portugalia. De obicei reteta vegetariana, portughezii au fost inventivi si au facut o reteta in care adauga carnaciori.
Bacalhau
Adica cod este alimentul de baza in Portugalia. Sa nu va mire ca aici veti gusta cele mai bune retete, doar sunt realizate inca de acum 500 de ani.
8 preparate culinare nelipsite in bucataria portugheza: Caldeirada
Tocana din fructe de mare si legume este un alt ospat care nu lipseste de la mesele in familiile portugheze. Secretul gustului consta in putin vin alb, ulei de masline, ardei iute, piper si ghimbir, o simfonie de arome!
Vinurile portugheze
Vacantele au savoarea licorii lui Bacchus, in Portugalia! Fie alb, rosu sau roze, vinul este o bautura traditionala, la fel ca la romani. Prepararea acestei bauturi dateaza de secole, portughezii fiind mari exportatori de vin in intreaga lume. Podgoriile Duoro din nord produc un vin aromat, vinul de Porto se potriveste la desert, iar vinul de Madeira trebuie gustat(originalitatea consta in incalzirea acestuia la 50 de grade Celsius mai multe luni).