Sirnea este unul dintre cele mai frumoase sate ale Romaniei ce a devenit un loc vizitat de turisti din anul 1968. De atunci, Nicolae Fruntes, profesorul de biologie la scoala de aici a inteles importanta traditiilor si mostenirea pe care o lasam generatiilor urmatoare. Cum satul devenise atractie turistica, aici s-a amenajat si prima partie de schi cu nocturna, care inca mai functioneaza, spre bucuria celor pasionati de acest sport.
9 trasee ecoturistice in Poarta Carpatilor
Satul Sirnea merita vizitat, fie si pentru o zi, daca nu aveti mai mult timp! Aici, la poalele Pietrei Craiului, localitatea din comuna Fundata ascunde adevarate monumente istorice cu o vechime de 300 de ani. Cateva casute ale localnicilor, pe care patina timpului s-a asezat va vor dezvalui viata satului de odinioara prin aceste parti ale tarii.
In anul 2016 cei de la Centrul de Ecologie Montan au inaugurat 9 trasee ecoturistice in Poarta Carpatilor in zona Moieciu de Sus-Fundata-Fundatica-Sirnea, notate T1-T9. Traseele au aproape 100 de kilometri si sunt destul de usor de parcurs, chiar si de catre copii. Nu fiti surprinsi, ca, in explorarile tinutului, sa aflati despre comorile de la Muzeul Etnografic din Sirnea. Puteti vedea cum arata stramosul mixerului, denumit prepeleac, puteti admira o carte de rugaciuni de la 1700, un abecedar din 1932, schiuri vechi din lemn si alte obiecte ale satului.
Cum se ajunge? Daca ati decis sa va faceti concediul in Sirnea puteti ajunge in aceasta zona din DN73 Campulung-Brasov, din satul Ciocanu si prin Cheile Dambovitei. Mare parte din drumul ce duce catre Fundata sau Sirnea a fost asfaltat acum cativa ani, iar drumul este spectaculos.
Unde va puteti caza? La pensiunile din zona, unde o noapte de cazare poate costa intre 70 de lei si 140 de lei pe noapte, insa si localnicii sunt bucurosi de oaspeti.
Sirnea: Obiceiuri si sarbatori locale la care puteti participa peste an
Localnicii stiu sa faca turism, Sirnea atrage an de an mii de turisti romani sau straini cu o serie de evenimente. In imediata perioada, mai exact pe 23 iunie, se va desfasura Ziua Olimpica. O sarbatoarea devenita traditie, care se tine de 30 de ani, in fiecare vara, dar si peste tot in lume. Nu ratati sa vedeti cum se aprinde flacara olimpica, defilarea celor care participa si aducerea drapelului.
A doua zi, pe 24 iunie, in calendarul evenimentelor din Sirnea este trecuta si Noaptea de Sanziene, ca spre sfarsitul lunii fii satului sa se intalneasca spre masurarea laptelui. Cum pica frunza din copac, pe 25 octombrie, localnicii fac foc mare si dantuiesc in jurul lui de ziua Sfantului Dumitru. Traditie cunoscuta sub numele de Focul lui Sumedru, de altfel un obicei tinut in multe zone ale tarii. Si cum da omatul, ”Iarna la Sirnea” pare desprinsa din povesti.
Daca v-am starnit curiozitatea, iar fotografiile v-au impresionat, din satul Sirnea puteti porni catre alte locuri minunate: Piatra Craiului, Cheile Gradistei, Cheile Dambovicioarei, Lacul Vidraru, Prapastiile Zarnestilor. In Fundata, un alt obiectiv turistic important il reprezinta monumentul locotenentului-colonel Gh. Poenaru-Bordea, primul ofiter al armatei romane cazut in Primul Razboi Mondial.