Capitala nu este tocmai locul de vacanta ideal, insa noi am gasit obiective turistice in Bucuresti care merita atentia noastra. Intr-o dupa-amiaza libera, in weekend sau in vacanta mare, urbea lui Bucur poate fi inceputul unei calatorii fantastice prin locuri stiute sau nestiute.
Muzeul Satului ,,Dimitrie Gusti”- o lume intr-un muzeu
Orice turist strain care paseste pentru prima oara in Bucuresti trebuie sa descopere lumea fascinanta a satului romanesc, adunata intr-un muzeu. Pe soseaua Kiseleff, in fiecare zi(in afara de luni), de la 9 la 19, Muzeul Satului ,,Dimitrie Gusti” isi deschide portile. Aici au fost aduse peste 70 de gospodarii din toate colturile Romaniei. Pozitionarea sa, langa parcul Herastrau, il face o oaza recreativa. Viata traditionala de la sat este redata prin gospodariile din Oltenia, Moldova, Transilvania, Maramures, Muntenia, Dobrogea, Banat, Bucovina. Zilele de targ organizate in curtea mare a muzeului atrag si ele turistii cu bunatati culinare sau vechi mestesuguri.
Obiective turistice in Bucuresti: Foisorul de Foc
Ati vizitat vreodata Foisorul de Foc? Nu, nu este inchis, iar publocul are acces in timpul saptamanii, intre orele 8-16. O sa descoperiti o alta lume, dupa ce urcati cele 170 de treote in spirala, asa ca aveti nevoie de conditie fizica. Turnul pare un bloc de 10 etaje, la cei 42 de metri inaltime, iar de aici puteti privi cartierele din jur ale Bucurestiului. Inclusiv, in planul vizual, veti regasi Palatul Parlamentul, o alta atractie a orasului despre care vom vorbi in randurile ce urmeaza.
Foisorul de Foc a fost construit in anul 1890 si trebuia sa fie un turn de apa care sa deserveasca orasul. Insa, rezervorul de apa nu a fost niciodata umplut pentru ca nu au existat pompe care sa urce apa pana aici. Astfel, Foisorul de Foc a devenit un turn de supraveghere in 1935, apoi, prin anii ’60 a devenit Muzeul Pompierilor. Asa ca cele 6 etaje sunt dedicate pompierilor romani cu diverse exponate pe care s-a cam pus praful.
Delta Vacaresti
In sectorul 4 al capitalei vegetatia si pasarile au pus stapanire pe zona dintre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Splaiul Dambovitei si Soseauau Vitan-Barzesti. Asemuit Deltei Dunarii, oameni cu suflet mare au incercat punerea acestui loc pe lista ariilor protejate din Romania. Dupa ani de zile de procese si proteste ale ong-urilor, in anul 2015 a fost infiintat Parcul Natural Vacaresti. Initiativa apartine lui Cristian Lascu, (speolog la baza)redactor sef la National Geographic.
Insa, zona Vacaresti terbuia sa fie de fapt Lacul Vacaresti care sa faca parte din sistemul hidrologic de aparare a capitalei. Dar costurile prea mari de aducere a apei din Dombovita sau Arges au dus la sistarea proiectului comunist. Cei care sunt curiosi sa vada acest loc sa ase astepta sa observe 138 de specii de pasari, vidra, nevastuiaca, soparla de camp, testoasa, stiuca sau rosioara.
Centrul vechi
Blanari, Gabroveni, Lipscani, Covaci, Selari sunt strazile de altadata ale Bucurestiului, azi punctul 0 al distractiei din capitala. In parfum de epoca, pub-urile, cafenele si terasele imbie trecatorii la ceas de zi cu muzica in surdina. Noaptea centrul vechi se trezeste la viata, muzica bubuie in boxe si zgomotul din strada al masinilor este inlocuit de zumzetul trecatorilor. Includeti pe lista obiectivelor turistice sediul fostei banci Chrissovelloni (Lipscani 16), Hanul cu Tei, Hanul lui Manuc, Biserica Stavropoleos, Pasajul Macca-Villacrosse sau Valea Regilor.
Obiective turistice in Bucuresti: Gradina Botanica ,,Dimitrie Brandza”
Un imens parc tropical, asa este Gradina Botanica. O oaza de verdeata in capitala asfixiata poluare, un loc in care puteti veni cu cartea preferata si petrece o dupa-amiaza placuta. Cele peste 17 hectare din cartierul Cotroceni, gazduiesc o varietate de specii de plante, peste 10.000 la numar. Asa ca, propuneti-va intro zi de weekend sa petreceti cateva ore in mireasma florilor tropicale.
Program de vizitare: Zilnic de la ora 8 pana la 20. Serele si muzeul pot fi vazute in timpul saptamanii intre orele 10-15(luni inchise), iar in weekend de la 9 la 13. Biletul de intrare in gradina este de 7 lei, pentru muzeu 2 lei, iar la sere 3 lei.
Tiriac Collection
Cei pasionati de automobilistica au ocazia sa isi clateasca ochii cu cele mai dorite modele de masini din toate timpurile. Unde? La Tiriac Collection, expozitia auto detinuta de omul de afaceri Ion Tiriac. Aproximativ 150 de modele sunt expuse, masini fabricate incepand cu anul 1899. Cel mai vechi exponat al colectiei auto este un Hurtu 3 1/2 Quadricycle, fabricat in 1899, in lume mai existand doar 6 exemplare. Galeria auto din Otopeni gazduieste nume precum Rolls Royce Phantom, Cadillac, Maserati, Ferrari, Jaguar si alte multe modele ce pot fi vazute intr-o zi de weekend, intre orele 10-19.
Obiective turistice in Bucuresti: Ateneul Roman
Ateneul Roman este una dintre cele mai frumoase cladiri ale capitalei. Ateneul a fost construit pe terenul familiei Vacarestilor pe locul unor grajduri. Stiati ca populara lozinca ,,Dati un leu pentru Ateneu!”a ajutat la strangerea fondurilor necesare ridicarii acestui simbol al Bucurestiului de altadata.
Astfel ca, loteria nationala in care s-au pus in joc 500.000 de bilete, s-a dovedit a fi prima cammpanie de promovare din istorie Romaniei. Ateneul Roman a fost realizat dupa schitele arhitectului francez Galleron, la indicatiile stiintifice ale lui Alexandru Odobescu si din initiativa lui Constantin Esarcu. Cladirea are o forma circulara, cu 8 coloane ionice ce amintesc de templul Erechteion de pe Acropole. Sala de concerte poate primi aproximativ 794 de persoane.
Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului a starnit mari dileme la vremea constructiei sale, insa, potrivit Guiness Book este cea mai mare cladire administrativa din lume. Colosul din Bucuresti a fost construit in ,,epoca de aur” si a facut parte din ,,Proiectul Bucuresti”, gandit de Nicolae Ceausescu. Constructia cladirii a inceput in anul 1984, sub atenta supraveghere a 700 de arhitecti si ajutorul a 20.000 de muncitori. Palatul Parlamentului este o atractie si datorita pozitionarii sale pe Dealul Arsenalului, la 19 metri inaltime.
Un mastodont cu 12 nivele de suprafata, 9 subterane si 330.000 de metri patrati pentru care s-au platit 1,75 de miliarde de dolari americani.
Obiective turistice in Bucuresti: Parcul Herastrau
Partea de nord a Bucurestiului are cel mai frumos parc: Parcul Herastrau, delimitat de unele dintre cele mai importante artere ale capitalei. De-a lungul anilor, acest parc a primit mai multe nume, Parcul National, Parcul Carol al II-lea, Parcul I. V. Stalin, Parcul Regele Mihai I al Romaniei. 187 de hectare cu vegetatie bogata fac din acest loc plamanul verde ce da oxigen orasului. Nu ratati o plimbare cu vaporasul pe luciul apei Herastraului, pentru copii va fi o experienta interesanta. De altfel, Roata Mare si terasele amenajate in acest spatiu sunt si ele punct de atractie.