Nu de putine ori ni se intampla sa ramanem muti de uimire in fata marilor atractii ale oraselor lumii, asa cum este parcul plutitor din Rotterdam. O constructie ingenioasa menita sa salveze apele fluviale de deseurile din plastic si care ofera adapost pentru pesti si pasari, dar este si loc de recreere.
2019 este anul schimbarilor, chiar si domeniul turistic. Astfel ca, in noul an ne mutam atentia catre atractii si destinatii ”atipice”, asa cum este orasul portuar Rotterdam. Pentru calatorii de profesie nu credem sa fie o surpriza faptul ca acest oras este preocupat de un viitor ecologic. Deci, nici un parc plutitor realizat 100% din plastic reciclat nu este ceva inedit.
Recycled Island Foundation este cea care a initiat acest ”proiect verde”. Si asta cu ajutorul studentilor de la Universitatea din Rotterdam, TU Delf si Universitatea Wageningen.
Parcul plutitor din Rotterdam – necesitate a marilor orase
Fundatia olandeza, impreuna cu grupul de studenti, au montat pe fluviul Meuse(Maas) capcane pentru a aduna plasticul, care altfel ar fi ajuns in Marea Nordului.
Colectarea deseurilor nu a fost usoara, plasticul a putut fi strans intr-un an si jumatate, apoi a fost topit si transformat in placi mari. Au rezultat 28 de blocuri hexagonale, care legate intre ele au creat Recycled Park.
,,Cand recuperam materialele plastice direct din orasele si porturile noastre, prevenim in mod activ cresterea supei de plastic din marile si oceanele noastre. Rotterdam poate oferi un exemplu pentru orasele portuare de pretutindeni. Realizarea blocurilor din plastic reciclat este un pas important spre un rau liber”, a declarat arhitectul Ramon Knoester, fondatorul Recycled Island Foundation.
Parcul Reciclat – atractie eco de neocolit
Parcul Reciclat functioneaza din 4 iulie, in Rijnhaven, un bazin linistit al portului, pe malul sudic al Nieuwe Maas. Acesta curge prin inima Rotterdamului si apoi ajunge in Marea Nordului. Parcul plutitor se intinde pe o suprafata de 140 de metri patrati. 2 zone sunt dedicate trecatorilor in cautarea unei zone linistite, aici pot citi, bea o cafea sau sa se bucure de razele soarelui. Celelalte zone au fost dedicate pestilor, pasarilor si insectelor. Pe suprafata hexagoanelor, tinerii arhitectii au creat adevarate gradini, plante multicolore au fost plantate. Partea blocurilor care atinge apa, un fel de sita de plastic, permite dezvoltarea vietii acvatice.
Nu foarte departe de acest parc, 100% reciclat, se afla Podul Erasmus. Un simbol al Rotterdamului, de altfel, doua locuri perfecte pentru o plimbare prin oras.
In acest moment, parcul reciclat este la stadiul de prototip, dar are sanse mari sa fie extins si in alte orase. Ramon Knoester a declarat ca intentioneaza sa testeze acest proiect verde si in alte orase portuare. In Londra si Antwerp, ambele orase similare Rotterdamului. Ele fiind traversate de rauri intens circulate si care se varsa in Marea Nordului.