Trecem in revista si obiective turistice in Tulcea. Un judet ce se intinde in frumoasa regiune a Dobrogei. Datorita pozitionarii sale, intre Marea Neagra si Ucraina, aici veti intalni atat romani, lipoveni, aromani, turci sau greci. Acest mix cultural se regaseste in preparatele tarditionale ale zonei, in arhitectura si in traiul de zi cu zi al localnicilor. Asadar, va invitam sa cunoasteti Tulcea:
Muntii Macin
Ati urcat in Muntii Macinului pana acum? Pierdeti ocazia sa pasiti pe cei mai vechi munti ai Romaniei, marturia orogenezei hercinice, cu 300 de milioane de ani trecand peste ei. Ajungeti in Macin cu bacul peste Dunare( circula din 30 in 30 de minute), iar o ruta la indemana este Braila-Smardan-Macin, dar si cea din Galati-I.C Bratianu-Garvan-Jijila-Macin. Asa veti descoperi frumusetea salbatica a canalelor de pe Dunare.
Muntii Macin fac parte din Muntii Dobrogei si au fost demult tare semeti, mai ceva ca Alpii. Odata cu timpul, simbolul Dobrogei a fost slefuit de vant si ape, iar in prezent cel mai inalt punct este Varful Tutuiatu, cu 467 de metri. In drumurilor voastre, pe potecile de aici, veti intalni testoasa dobrogeana, pisica salbatica, stnajeneii de stanca, bujori, poate chiar si caprioare, sacali sau vipere cu corn.
De altfel, veti ajunge si in Rezervatia Stiintifica Valea Fagilor. Pe o suprafata de 154 de hectare veti gasi fagi, tei argintii, carpeni, artar si gorun.
Obiective turistice in Tulcea: Padurea Letea
Satul Letea, o asezare rurala mica si izolata, se bucura de o zona protejata, Padurea Letea. Aceasta face parte din Delta Dunarii, iar cele 5247 de hectare, din care jumatate se afla sub protectie stricta, sunt casa pentru vulturul codalb, caii salbaticiti si vita de vie, tot salbatica si ea.
Insula Popina
Departe de orase si de continent, insula este un loc minunat pentru plantele dobrogene, pasarile si reptilele. De altfel este si locul de popas pentru navigatorii de pe Razim. Vaduva neagra este gazda, iar lacusta, sarpele de apa, califarul alb sau pasarile migratoare gasesc aici mereu o zona de refugiu.
Obiective turistice in Tulcea: Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii
Rezervatia Biosferei Deletei Dunariie este locul unic al Europei, inscris pe lista patrimoniului UNESCO inca din anul 1992. Un loc umed, unde stuful, arbustii si plantele cresc viguroase in apa Dunarii, iar pasarile cerului si animalele isi fac cuib printre atat vegetatie. Este Raiul cercetatorilor, ornitologilor si celor pasionati de natura neatinsa. Cunoasteti locurile acestea intr-o plimbare cu barca, localnicii vor fi mai mult decat bucurosi sa va arate traseele necunoscute prin canale.
Vacanta de primavara in Romania. 10 destinatii pe care sa le incluzi in itinerariu: Delta Dunarii. Sursa foto: romanialapas.ro
Lacul Iacobdeal
Daca va place apa, dar fugiti de aglomeratia de la malul marii, atunci lacul Iacobdeal este locul in care va puteti relaxa. Lacul se afla langa Turcoaia, pe locul unei vechgi cariere de piatra care s-a surpat si a lasat loc apei sa se adune. Mare va va fi uimirea cand veti descoperi aceasta intindere de apa cu aspect de lac glaciar, si nici nu trebuie sa urcati la altitudini ametitoare in muntii Romaniei.
Obiective turistice in Tulcea: Cetatea Enisala
Cetatea Enisala este un alt important obiectiv turistic pe care s anu il ratati in judetul Tulcea. Constructia medievala se afla in satul cu acelasi nume, la 8 kilometri de Babadag, iar istoria sa se intinde pana in secolul al XIII-lea. Fortareata Yeni-Sale (Enisala, Heracleea sau Heraclia) a facut parte din sistemul defensiv al Tarii Romanesti in timpul domniei lui Mircea cel Batran. Dupa cucerirea Dobrogei de catre turci, in cetate s-a instalat o garnizoana militara otomana, apoi in secolul XVI a fost abandonata.
Gura Portitei
Gura Portiteti este inca locul salbatic in care cei mai multi se retrag. Fasia de nisip dintre Marea Neagra si Lacul Golovita in Delta Dunarii a fost candva un sat de pescari Azi, este o statiune atragatoare pentru cei care fug de Vama Veche, Costinesti si aglomeratia caracteristica. Doar 50 de kilometri despart Gura Portiteti de Tulcea, fiind usor accesibila atat cu barca cat si cu masina. Din Jurilovca barca care va duce catre acest Paradis pleaca de trei ori pe zi, la ora 9, 14 si 18 si veti parcurge 16 kilometri. Din Bucuresti, daca veniti cu masina, indreptati-va catre Medgidia-pe A2, catre Cuza-Voda, Mihail Kogalniceanu, apoi faceti stanga catre Sibioara. Masina o puteti lasa in parcare la Jurilovca contra unei sume de 5 lei pe zi.
Obiective turistice in Tulcea: Faleza din oras
Nu puteti ajunge in judet fara sa opriti si in municipiul de resedinta al acestuia, orasul Tulcea. Ce puteti vizita aici este faleza, construita pentru a preveni inundarea orasului, ferind localnicii de apele involburate ale Dunarii. Tot aici, barcile isi asteapta calatorii ca sa ii plimbe prin frumoasa rezervatie a Deltei. Stiati ca prima atestare documentara a orasului dateaza din secolul III, iar numele nu era nicidecum Tulcea, ci Aegyssus. Popositi si la unul dintre restaurantele din zona pentru a va delecta cu imagini spectaculoase ale fluviului.