Stiati de aceste atractii turistice rurale unice, din Romania?

Cu toate ca Romania este o tara relativ mica, mediul rural ofera destul de multe atractii turistice ce nu mai pot fi gasite in alta parte in lume. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care UNESCO a decis cu ani in urma, sa le includa in Lista Patrimoniului Cultural Mondial.
Aceste atractii turistice din Romania, sunt intr-adevar unice, oferind introspectiva in istoria locala si modul de viata, care a fost pastrat timp de secole de catre localnici.
Este ca si cum ai pluti pe aripile timpului, vizitand perioade de mult uitate si asezari medievale, chiar antice. Daca lumea de astazi se lupta cu industrializarea si dezvoltarea, in Romania veti gasi o natura salbatica, cu un peisaj mitologic, cu fermieri care lucreaza pamantul cu caii si case facute inca din lut.

Biertan – una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania
Cea mai frumoasa biserica fortificata din Transilvania este situata in satul Biertan. Construita in 1522 pe varful unui deal, biserica este inconjurata de trei randuri tip melc de pereti, legati printr-o scara frumoasa acoperita cu lemn.
Biserica insasi nu are clopotnita, ci doua turnuri de ceas alaturate si alte trei separate pe zidurile orasului. Din cauza acestui fapt, fortificatia nu a fost niciodata cucerita.
Ea a servit ca locas pentru episcopul luteran peste 300 sute de ani (intre 1572 si 1867) iar pietrele de mormant din cadrul Turnului Episcopului, stau ca dovada a importantei religioase a acestei fortificatii enorme.
Biertan a fost unul dintre cele trei locuri din Europa unde biserica medievala a permis un divort. Sotul si sotia erau „inchisi” intr-o celula mica, cu un singur pat, o singura masa, un singur scap, trebuind sa traiasca acolo impreuna, timp de 3 saptamani. Povestea spune ca doar un singur cuplu a mai vrut sa se separe dupa aceasta „tratare”.
Celula poate fi vazuta chiar si astazi. Interesant este, de asemenea, altarul, care este cel mai mare altar-aripa din Transilvania.
Si sa nu uitam de usa sacristiei si mecanismul sau de inchidere. 19 incuietori blocheaza intrarea acestei comori. Mecanismul de inchidere construit in 1515, reprezinta prima usa de siguranta din lume si a fost distins atat in 1899 si 1901, la Targul Tehnic International din Budapesta si Paris, cu premiul I.
Biserica Fortificata Biertan este inclusa in Lista Patrimoniului Cultural Mondial si reprezinta o atractie turistica deosebita in Romania.

Cetatea Prejmer
O alta atractie turistica unica este reprezentata de biserica fortificata din secolul al 13-lea din satul Prejmer. Cu cei trei randuri de ziduri, fortificatia este insa cu totul diferita de sora ei din Biertan. Situata pe un teren plan, biserica nu impresioneaza atat de mult.
Este mai degraba destul de austera, aratand o puternica influenta a catolicilor lutherani care au trait in sat. Zidurile de aparare sunt destul de remarcabile. De asemenea, uimitoare este pusca medievala,  o „bunica” a Kalashnikov-ului rus, care pot fi vazuta in coridorul de aparare.
Datorita starii bune in care a fost pastrata si structurii sale originale, Cetatea Prejmer a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Ieud – biserica de lemn din 1364
Maramuresul este o zona superba, bine cunoscuta pentru traditiile pe care le mentine inca si  bisericile sale din lemn.
Cea mai veche dintre ele se afla in satul Ieud si dateaza din anul 1364. Aceasta a supravietuit marei invazii tatare din 1717 si dezgoleste toate elementele traditionale ale stilului constructiei de lemn a bisericii. Picturile sale pot fi vazute chiar si astazi.
Sub acoperisul sau a fost gasit documentul care este considerat a fi cea mai veche scriere in limba romana (in prezent este pastrata in arhivele Academiei Romane din Bucuresti). Forme mici precum si frumoasele picturi o fac o atractie turistica remarcabila.

Surdesti – cea mai mare constructie de lemn din Europa
Poate cea mai cunoscuta biserica de lemn din Maramures este cea din satul Surdesti. Aceasta masoara 72 m inaltime si este una dintre cele mai inalte constructii din lemn din lume.
Construita în 1721, dupa ultima invazie a tatarilor, care a devastat întreaga regiune, biserica a fost dedicata Arhanghelilor Mihail si Gabvril. Ea cuprinde toate elementele traditionale ale unei biserici de lemn din Maramures, ceea ce o face din nou, reprezentativa pentru acest stil arhitectural: dublu-acoperis, ferestre sub fiecare acoperis precum si o frânghie rasucita de trandafiri la intrare.
Interiorul impresioneaza, de asemenea, prin bogatia de decoratii si fresce foarte bine conservate. Tipic pentru regiune, deasupra fiecarei pictograme exista un fundal alb sau rosu.
Bancile din camera principala sunt acoperite cu lana de oaie. Altarul a fost fabricat in 1787, sub conducerea imparatului Josef al II-lea.
Astazi, biserica este folosita atat de ortodoxi, cat si de minoritatea catolica, deoarece exista doar o singura biserica in sat.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole