Bornholm. Nestemata din coroana regatului Danemarcei

Cea mai estica insula din Marea Baltica, Bornholm, este o priveliste ce merita imortalizata.  Insula primeste multe ore de soare, iar lumina sa extraordinara atrage o multime de artisti. Acest loc linistit, prietenos, ademeneste turistii cu plajele sale albe, sate de pescari si un cadru natural perfect.Bornholm. Nestemata din coroana regatului Danemarcei

Cea mai insorita parte a Danemarcei, Bornholm, se afla in Marea Baltica, la 200 de kilometri est de Copenhaga. Este mult mai apropiata de Polonia si Suedia decat de Danemarca continentala. Mama Natura a stiut sa creeze o frumusete Baltica, conferindu-i stanci, paduri dese, plaje albe si o lumina eterica. Omenirea si-a adus si ea contributia personala, adaugand detalii fascinante, precum cetati medievale, biserici rotunde, muzee si a creat sate pescaresti.

Bornholm. Nestemata din coroana regatului Danemarcei
Una dintre plajele Insulei Bornholm. Sursa foto: fly4free.pl

Pe insula isi duc veacul si artistii de ceramica si sticlarie renumiti in tara, la fel si producatorii locali de alimente. In fiecare an, Bornholm este vizitat de 600.000 de persoane, iar numarul lor continua sa creasca.

Sunt multe de facut in insula cu soare a Danemarcei. Iata cele mai bune dintre ele:

Hammershus

Hammershus este castelul insulei, construit in jurul anului 1300. De mentionat este faptul ca ruinele acestuia sunt cele mai mari din Europa de Nord. Cladirea si-a pastrat din farmecul de odinioara, in ciuda asediilor de-a lungul anilor, iar astazi este emblema insulei.

Bornholm. Nestemata din coroana regatului Danemarcei
Bornholm. Nestemata din coroana regatului Danemarcei. Castelul Hammershus. Sursa foto: theapricity.com

Afumatoriile si stelele Michelin

Istoria orasului Bornholm ca insula de pescuit se reflecta in ofertele culinare bogate. Pestele lor afumat este unul dintre cele mai cunoscute preparate in Scandinavia. Nu ratati aici Sun over Gudhjem, sau hering afumat, galbenus de ou, ridiche si arpagic servite pe o felie de paine de secara proaspat coapta. De asemenea, savurati branza locala, berea si incercati bunatatile celor doua restaurante notate cu stele Michelin, unul dintre ele avand numele Kadeau.

Bornholm. Nestemata din coroana regatului Danemarcei
Sun over Gudhjem sau Soarele peste Gudhjem. Sursa foto: Pinterest.com

Vizitati bisericile rotunde

Bisericile rotunde din Bornholm sunt fascinante, pe insula fiind construite 4 dintre cele 7 biserici cu forma circulara, denumite rundkirke. Aceste lacase de cult au fost folosite au fost folosite de catre localncii si ca fortarete. Concentratia unor astfel de cladiri intr-un singur loc denota doar un singur lucru: importanta strategica a insulei in Marea Baltica.

Bornholm. Nestemata din coroana regatului Danemarcei
Bisericile-forterete. Sursa foto: kristeligt-dagblad.dk

Explorati peisajele naturale

Pentru o insula relativ mica, Bornholm are destula varietate in formele de relief si in ecosisteme. In partea de nord veti gasi plaje stancoase din granit, iar in sud plaje cu nisip fin si alb. Plajele de nisip din sudul Bornholm sunt un loc minunat pentru a incerca sporturi precum volei pe plaja, kite surfing si wind surfing. De asemenea, puteti inchiria barci pentru a explora insula din Marea Baltica. Plaja Dueodde este cea mai cautata fasie de nisip din Danemarca, nisipul sau fiind folosit pentru a umple clepsidrele.

Bornholm. Nestemata din coroana regatului Danemarcei
Invitatie pe plajele cu nisip alb ale insulei. Sursa foto: bornholmtours.com 

Intre acestea, paduri bogate, pesteri si campuri se intind cat vezi cu ochii. In largul coastei veti gasi insulele istorice Christiansø si Frederiksø. La  o distanta de 5 kilometri nord de satul Gudhjem, se ridica semete, la o inaltime de 22 de metri, stancile din granit botezate Sanctuary Cliffs (Helligdomsklipperne). In sudul insulei puteti admira si cel mai mare lac de pe insula, Hammersø. Granitul a fost extras de pe insula pana in anii 1970 si astazi carierele au fost transformate in zone naturale, cu lacurile idilice Opal si Crystal Lakes in centru.

Bornholm. Nestemata din coroana regatului Danemarcei
Stancile de granit impresioneaza atat de mult. Sursa foto: holidu.de

Padurea Almindingen din interiorul Bornholm este cea mai mare padure din Danemarca. Tot aici veti gasi cea mai mare vale de pe insula, Valea Echo (Ekkodalen) și cel mai inalt punct al insulei, Rytterknægten.

Artele si meseriile in Bornholm

Bornholm are o traditie in arta ceramica si a sticlei intinsa de-a lungul a cateva sute de ani. Aici puteti vizita atelierele si vedea artistii lucrand. Muzeul de Ceramica de pe insula este un loc interesant la fel ca si Muzeul de Arta Bornholm din Rø.

Bornholm. Nestemata din coroana regatului Danemarcei
Sursa foto: Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler /Flickr.com

In fiecare an, in luna septembrie, in timp ce vara tarzie nu se lasa plecata de pe insula Bornholm, are loc saptamana culturii. In perioada 14-23 septembrie 2018 localnicii va invita la peste 100 de activitati culturale. Arte vizuale, spectacole, muzica, arta narativa, teatru si multe surprize pe care turistii sunt invitati sa le descopere intr-o mini vacanta in aceast colt al Danemarcei.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole