Cheile Rametului este acel loc salbatic unde incepe aventura. Se afla in judetul Alba, iar cheile isi croiesc drum prin Muntii Trascaului. Locul este preferat, in special, de alpinisti care isi testeaza limitele pe abrupturile stancoase. De altfel, peisajele sunt spectaculoase in chei, avand ocazia sa descoperiti si specii rare de plante si sa faceti multe fotografii.
Cheile Rametului. Bogatia naturala din Muntii Trascaului
In judetul Alba, in Muntii Trascaului se afla un catun prea putin umblat de oameni, satul Cheia. Numele satului vine de la Cheile Rametului care inconjoara zona, o rezervatiei naturala ce se intinde pe o suprafata de 150 de hectare. Canionul ingust pune la incercare aventurierii, cu stanci abrupte in care au fost puse trepte de fier si agatate cabluri. Traseul prin chei se face si prin apa involburata de munte, fiind necesara o atentie sporita.
Greu de strabatut, dar nu imposibil, Cheile Rametului ii rasplateste pe cei curajosi, cu privelisti spectaculoase si cu aventuri de neuitat. Veti strabate cheile printr-o trecatoarea ingusta, sapata in stanca de apa si pe sub arcade de piatra. Cele doua masive sapate in calcare jurasice au fost numite Uzmezeu si Fundoi, ca pe coamele lor sa intalniti paduri, pajisti si fanete, arie protejata din anul 1969.
Altitudinea minima in Cheile Rametului este de 530 de metri si cel mai inalt punct este de 1139 de metri.
Traseu in chei!
Daca ajungeti in chei, aventura nu va dura mai mult de trei ore. Pentru incepatorii intr-ale drumetiilor montane cel mai usor traseu incepe din Teius, pe DJ 750C pana la Manastirea Ramet. De aici veti inainta pe un drum forestier care va va duce in Chei, pe firul raului Geaogiu, pe un traseu lejer, dupa care veti fi blocati de peretii stancosi. Din acest punct veti putea inainta tinandu-va de manere metalice si calcand pe trepte din metal.
Inaintarea se face pe niste manere metalice pozitionate pe perete. Aventura pe stanci tine pe o distanta de doua sute de metri, iar ultimul obstacol este o arcada de calcar de 8 metri.