Lacul de agrement din România, unic în Europa, în care e interzis scăldatul noaptea

Este cel mai mare lac helioterm din Europa și singura întindere de apă sărată înconjurată de o vegetație atât de bogată. Se știe exact și data în care s-a format: 27 mai 1875. Atunci, după o prăbușirea de teren s-a format Lacul Ursu, din stațiunea Sovata, județul Mureș. Se află la o altitudine de 502 metri, pe un munte de sare de 3 kilometri adâncime.

Lacul Ursu are o adâncime de 18 metri și o lățime de 170 de metri și este înscris pe lista monumentelor naturale ale României. Efectul de heliotermie a fost studiat de mai mulți cercetători de la institute de cercetare din țară.

În timpul verii, temperatura apei din aceste lacuri variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată. Apa caldă este protejată de un strat de apă proaspătă care ajunge din râuri și se manifestă un fenomen de izolație termică.

La mijlocul lunii iunie, când se încheie perioada de încălzire, temperatura apei la o adâncime de până la 1,5 metri poate ajunge și până la 50 de grade Celsius. Sezonul balnear în această zonă se deschide la sfârșitul lunii iunie, atunci apa ajunge la 33-34 de grade Celsius și cu timpul se răcește în continuu, în special în august. Pentru conservarea lacului, scăldatul este permis doar între orele 10:00 și 18:00, cu o pauză între 13:00 și 15:00. Noaptea, scăldatul este interzis.

Despre apa sărată și nămolul de aici se spune că au un puternic efect antiinflamator pentru zona genitală, un efect de creștere a calității endometrului și îmbunătățesc calitatea ovocitelor.

Sunt specialiști care recomandă și un tratament pentru pregătirea unei proceduri de reproducere prin înseminare intrauterină sau de fertilizare in vitro. Tot la Sovata se mai pot trata și simptomele premenopauzei și ale menopauzei.

Sovata a apărut pe harta stațiunilor balneoclimaterice renumite din Europa încă din 1850. Era recomandat pentru lacurile cu ape clorurate și sodice, dar și pentru nămolul cu propruetăți terapeutice.

FOTO: lacul-ursu.ro

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole