Lacul Ursu din Sovata – declarat cel mai mare lac heliotermal din lume

World Record Academy a recunoscut si omologat Lacul Ursu si arboretele de pe saraturi ca fiind cel mai mare lac heliotermal din lume. In plus, este si singurul lac inconjurat de vegetatie si singurul despre care se cunoaste data formarii. Anuntul a fost facut la inceputul lunii iulie anul curent, de catre Ramona Nita reprezentanta pentru Romania a Academiei Recordurilor Mondiale, potrivit Radio Cluj.

Lacul Ursu se afla in binecunoscuta statiune balneoclimaterica Sovata, din judetul Mures si a fost declarant in anul 2000 arie protejata. Oamenii de stiinta atesta formarea acestui lac cu ape calde, in anul 1875. Se pare ca numele sau, primit de la localncii, se datoreaza asemanarii cu o blana de urs. Una imensa am spune noi, fiindca lacul are o suprafata de peste 40.000 de metri patrati, o adancime de 18 metri si o salinitate de peste 200 g/l.

Apele dulci, Auriu si Cris-Toplita, aduse de pe versanti si intalnite in apa sarata la suprafata au rol de reglare a temperaturii din lac. Apele dulci permit patrunderea razelor solare, dar previn si pierderea caldurii acumulate. Astfel, ca apele Lacului Ursu inregisteaza temperature, in lunile de vara, cuprinse intre 33 si 50 de garde.

Program functionare Lacul Ursu

Apele Lacului Ursu sunt un izvor de sanatate, recunoscute pentru tratarea a numerose afectiuni ginecologice, reumatice, cardiovasculare si endocrinologice.

Insa, chiar daca apa lacului are proprietati curative, imbaierea nu se face oricum, ci dupa programul stabilit de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Potrivit directorului Balneoclimaterica Sovata, Nagy Janos, cei care beneficiaza de tratament in apele din Sovata trebuie sa respecte pauza intre orele 13-15. Accesul la strandul Lacul Ursu se face intre orele 10-13. Baia se poate relua de la ora 15, pana la ora 18, atunci cand lacul se inchide.

Tarifele au ramas nemodificate fata de anul trecut, biletul de intrare este 30 de lei pentru un adult si 20 de lei pentru copii sau studeni.

Recordul este publicat pe site-urile: worldrecordacademy.org si worldrecordacademy.com. Potrivit datelor organizatiei World Record Academy, peste 100 de recorduri mondiale din mai multe domenii si stabilite in Romania apar pe aceste site-uri.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole