Undeva, in nordul Transilvaniei, protejat de munti, exista un catun care, iarna, pare desprins din povesti: Valea Vinului. Nu, aici nu veti gasi vara podgorii si struguri copti la soare, doar maretia padurilor si bogatia apelor minerale. Apele sunt cele care i-au inspirat pe localnici sa isi numeasca satul. Mai exact, raul care uda pamanturile acestea, cu a sa culoarea aramie, datorita concentratiei mari de cupru. In urma cu mai bine de un secol zona era una miniera, de aici extraganduse-se argint, aur, plumb, zinc si cupru. Astazi, ramane un loc de vazut!
Valea Vinului este singura localitate din Parcul National Muntii Rodnei, si doar din acest motiv puteti incepe calatoria in aceasta parte a tarii.
Valea Vinului far’ de podgorii
Valea Vinului este asezarea rurala transilvaneana, singura dealtfel construita in Parcul National Muntii Rodnei. Aici isi duc traiul un pic peste 200 de loclanici si tare-s bucurosi de oaspeti pe meleagurilor lor. Din gura satenilor veti asculta povesti din vremurile apuse. Povesti cu nobilii din Transilvania care au reusit sa se imbogateasca de pe urma comorilor din muntii Romaniei.
70 de kilometri distanta despart Valea Vinului de orasul Bistrita. Poate va veti intreba de unde asa un nume, daca apele minerale si padurile dese au luat locul vitelor de vie. Fostul sat maghiar, Borpatakhoz isi datoreaza numele cel nou de la raul in culoarea aramei, ce scalda localitatea.
Satul a fost, pe vremuri, si un important centru minier, aici sub muntii Rodnei existand galerii de zeci de kilometri. De aici, rand pe rand au fost scoase zacaminte de aur, cupru, argint, plumb. Cea mai infloritoare perioada a fost pe vremea Imperiului Austro-Ungar, cand din minele din Valea Vinului au iesit mii de tone de zacaminte. Istoricii atesta faptul ca aceste mine erau chiar un mijloc de garantie utilizat de domnitorii Transilvaniei si Moldovei.
Daca ajungeti prin aceste locuri vizitati Casa Scriitorilor, unde se pare ca se relaxau Rebreanu, Cosbuc, Blaga sau Sadoveanu. Un loc cu asa istoric, din pacate, a fost lasat in paragina de autoritati. Pe zi ce trece, cladirea fiind doar o umbra a ceea ce a fost.
Cei care iubesc muntele au ocazia sa plece din sat pe poteci montane, ce ii duc tocmai in Parcul Natural Muntii Rodnei.
Multe sate frumoase are Transilvania si toate merita atentia noastra, fie doar si pentru un weekend sau pentru un traseu turistic bine pus la punct.