O țară mică și bogată a decis să o schimbe pe Regina Elisabeta din funcția de șef al statului



Insula Barbados și-a anunțat intenția de a o înlătura pe regina Elisabeta din funcția de șef de stat pentru ca să devină republică.

„A sosit momentul să ne lăsăm pe deplin trecutul colonial în urmă”, a spus guvernul națiunii insulare din Caraibe, scrie bbc.com. Acesta își propune să finalizeze procesul la timp pentru sărbătorirea împlinirii a 55 de ani de independență față de Marea Britanie, în noiembrie 2021.

Într-un discurs public, Barbados și-a anunțat intenția de a deveni republică chiar la împlinirea a 55 de ani de independență față de Marea Britanie

Un discurs scris de prim-ministrul Mia Mottley a spus că barbadienii doresc un șef de stat barbadian.
„Aceasta este declarația supremă de încredere în ceea ce suntem și în ceea ce suntem capabili să realizăm”, scrie în discurs. Palatul Buckingham a spus că este o chestiune a guvernului și a oamenilor din Barbados.
O sursă de la Palatul Buckingham a spus că ideea „nu a venit din senin” și „a fost discutată și s-a vorbit public de multe ori”, a declarat corespondentul regal al BBC, Jonny Dymond.

Declarația a făcut parte din Discursul Tronului, care prezintă politicile și programele guvernului înainte de noua sesiune a parlamentului. Discursul este citit de guvernatorul general, dar este scris de primul ministru al țării. Discursul a citat, de asemenea, un avertisment din partea lui Errol Barrow, prim-ministrul din Barbados după ce și-a câștigat independența, care a spus că țara nu ar trebui să „se afle pe locurile coloniale”.

Aceasta nu este singura voce din Barbados care a sugerat o îndepărtare de monarhie. O comisie de revizuire constituțională a recomandat statutul republican pentru Barbados în 1998. Și predecesorul doamnei Mottley, Freundel Stuart, a susținut, de asemenea, o „trecere de la un sistem monarhic la o formă republicană de guvernare în viitorul foarte apropiat”.

Barbados nu ar fi prima fostă colonie britanică din Caraibe care ar deveni republică. Guyana a făcut acest pas în 1970, la mai puțin de patru ani de la obținerea independenței față de Marea Britanie. Trinidad și Tobago au urmat exemplul în 1976 și Dominica în 1978.

De fapt, este destul de neobișnuit ca o țară să o înlăture pe regină ca șef de stat. Ultima țară care a făcut acest lucru a fost Mauritius în 1992. Alte țări din Caraibe, cum ar fi Dominica, Guyana și Trinidad și Tobago, au devenit republici în anii 1970. Multe dintre cele 15 țări care fac în prezent parte din tărâmul reginei par să aprecieze relația pe care acestea o au cu ea și cu Regatul Unit.

Nu este prima dată când politicienii din Barbados își exprimă dorința de a deveni republică

Desigur, unii au vorbit de ani buni despre înlăturarea ancorei regale și stabilirea propriilor lor șefi de stat. Dar alte obiective politice se întârzie adesea. Cu siguranță nu este prima dată când politicienii din Barbados își declară intenția de a deveni republică. Întrebarea este dacă această decizie va fi îmbrățișată de alții. Jamaica a sugerat în trecut că acesta este un traseu pe care ar putea să-l urmeze

Ceea ce este semnificativ este că prim-ministrul din Barbados a decis că „am lăsat în urmă trecutul nostru colonial”. În contextul mișcării Black Lives Matter, va fi interesant să vedem dacă acest lucru provoacă o presiune politică mai largă și asupra altor guverne din Caraibe pentru a merge pe același drum. Și dacă se întâmplă acest lucru, iar îndepărtarea reginei ca șef de stat este plasată la egalitate cu, să zicem, îndepărtarea unei statui a unui comerciant de sclavi, atunci aceasta ar putea pune întrebări dificile atât pentru familia regală britanică, cât și pentru Commonwealth.



Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole