Numaram astazi 7 tari ale lumii cu cele mai multe sit-uri UNESCO. Nu pentru ca ar mai fi nevoie de inca o lista, insa aceste locuri au o semnificatie aparte, importanta istorica si caracteristici unice, criterii riguroase de selectie, in urma carora ,,bunurile culturale si naturale’’ sunt adaugate ,,hartii lumii’’. Desigur, ele sunt acolo de cand lumea, dar prin prisma valorii pentru omenire sunt luate sub aripa protectoare a organizatiei. Calatori, istorici, experti tind sa fie de acord ca un sit UNESCO World Heritage este acel ceva care condimenteaza vacanta.
China – 51 sit-uri
Marele Zid Chinezesc este cel mai vechi pe lista UNESCO, inscris in anul 1987, iar cel mai nou este Qinghai Hoh Xil, „cel mai mare si mai inalt platou din lume”, adaugat in anul 2017. Printre altele, Drumul Matasii, Palatele Dinastiei Ming, Peisajul cultural Hani si culturile de orez sau Grotele Longmen.
7 tari ale lumii cu cele mai multe sit-uri UNESCO: Italia – 50 sit-uri
Sassi di Matera, casutele Trulli din Alberobello din Bari, Vulcanul Etna, Venetia, Il Campo dei Miracoli din Pisa, Cinque Terre sau Siracuza sunt doar cateva nume din cele 50 care figureaza in lista UNESCO.
Germania – 44 sit-uri
Domul din Köln, Padurile primare si batrane de fag din Carpati si din alte regiuni ale Europei(din 12 tari), orasul Bamberg sau Cursul mijlociu al Rinului.
7 tari ale lumii cu cele mai multe sit-uri UNESCO: Spania – 43 sit-uri
Cele mai vechi sit-uri de patrimoniu mondial din Spania au fost inscrise in anul 1984 si tin de opera lui Antoni Gaudi: Parcul Güell, Palau Güell si Casa Milà in Barcelona, pesterile din Altamira, grandioasa Granada cu Alhambra, Generalife si Albaicín, insula Ibiza si San Cristóbal de La Laguna.
Franta – 41 sit-uri
Ansamblul medieval si golful Mont Saint-Michel, Versailles, Canal du Midi, Cetatea fortificata din Carcassonne, Valea Loarei, Turnul Eiffel si malurile Senei.
7 tari ale lumii cu cele mai multe sit-uri UNESCO: India – 35 sit-uri
Monumentul Taj Mahal, Fortareata Rosie din Agra, Parcul National Khangchendzonga, Gara Chhatrapati Shivaji Terminus din Mumbai (Bombay), Caile ferate montane din India.
Mexic – 33 sit-uri
Centrele vechi istorice din Ciudad de Mexico si Xochimilco, Teotihuacán sunt adaugate pe lista UNESCO in anul 1987, urmate de Chichén Itzá, Instalatiile istorice de productie a bauturii Tequila, Rezervatia naturala „Mariposa Monarca”.