In anul 2019 punem pe lista cu ideile de calatorie, destinatii eco-friendly. In ultimii ani, marile orase ale Europei au devenit mult mai preocupate de impactul pe care il au vacantele noastre asupra mediului inconjurator. Autoritatile locale, impreuna cu lanturile hoteliere fac demersuri serioase, zi de zi, pentru adoptarea turismului sustenabil. Nu este o munca tocmai usoara, insa exemplele continua.
Destinatii eco-friendly in Catalonia
Aceasta faimoasa regiune a Spaniei a obtinut certificarea Biosphere Responsible Tourism, schema sustinuta de Unesco si de Consiliul Global al Turismului Durabil. Recunoasterea vine in urma eforturilor sustine ale autoritatilor de a permite omului si naturii sa coexiste. Si este si usor pentru turisti sa ajunga aici, mai ales ca Spania este una dintre cele mai cautate tari turistice.
Daca programati in acest an o vacanta pe meleaguri spaniole uitati-va dupa eticheta ecologica UE, in serviciile ales, fie ca este vorba despre un restaurant, hotel sau alt serviciu.
Stiati ca multe dintre atractiile remarcabile ale regiunii includ mine de carbune sau cele de sare. Un exemplu este mina de carbune Fígols-Vallcebre Fumanya, acum un sit paleontologic desemnat. O alta zona minunata este Parcul Cultural de Sare al minei din Cardona; după ce mina si-a inchis productia in anii 1990, parcul ofera acum sansa vizitatorilor de a invata despre geologia locului.
Destinatii eco-friendly in Lacul Garda
In timp ce tarmurile luxoase ale lacului Como celebritatile de la Hollywood, atunci cand vine vorba de turism sustenabil alegeti Lacul Garda! Nu numai ca aceasta intindere de apa este si cel mai mare lac al Italiei, dar are o conexiune feroviara de la Milano. Asta inseamna ca cei care isi doresc sa ajunga pe malurile sale pot lasa masina acasa. Si asta nu este de ajuns, aici a fost construit un ”hotel verde”.
Lefay Resort and Spa compenseaza 100% din emisiile de CO2, iar 60% din energia sa provine din surse regenerabile. Arhitectii au folosit materialele care minimizeaza dispersia caldurii si a energiei, iar acoperisul a fost imbracat cu vegetatie pentru a reduce poluarea. Este prima companie din industria turismului din Italia care face aceste demersuri.
Viena, Werfenweng si Weissensee
Viena nu este doar una dintre marile capitale ale lumii aglomerate! Acest oras stie cum sa traiasca sustenabil; in anul 2017, Studiul Mercer a votat-o orasul cel mai viu din lume. Viena are 2000 de parcuri, iar daca luati un taxi, asigurati-va ca este unul ”verde” hibrid sau care functioneaza pe gaz. Daca e sa ne raportam si la domeniul agricol, Viena detine numeroase terenuri ecologice, ferme, 120 de statii de biciclete si o retea de trasee de ciclism care insumeaza 1300 de kilometri.
Werfenweng este un alt oras frumos amplasat pe malul unui un frumos lac de munte. Ce este interesant in aceasta statiune montana e faptul ca vizitatorii sunt luati de la gara fara vreun cost in plus. De altfel, pentru o suma de aproximativ 10 euro, permisul SAMO, va va permite s ava plimbati cu niste vehicule verzi sau cu bicicleta.
Dar Werfenweng nu este singurul oras care se gandeste la un viitor mai curat. In Weissensee, hotelul Gralhof se bazeaza pe un sistem de incalzire a carbunelui cu energie verde, iar bucataria este organica. De asemenea, statiunea opereaza initiativa Ramsau Bioniere. Aceasta fiind o selectie de pensiuni si hoteluri, care si-au luat angajamentul de reducere a deseurilor si consumului de energie si promoveaza produsele ecologice.
Arosa
Statiunea Arosa din Elvetia gazduieste hotelul Valsana, primul hotel din Elvetia incalzit de o „baterie de gheata” – un sistem de recuperare a energiei. In acest sat fermecator multe hoteluri au puncte de incarcare pentru masinile electrice si exista si un punct de tarifare in centrul orasului alpin.
Important de mentionat e ca zona are statutul de Pearl alpine, fiind recunoscute demersurile ecologice de catre asociatia turistica cu acelasi nume.
Destinatii eco-friendly in Mangalia
De ce Mangalia? Fiindca Hotelul Saturn de 5 stele este primul hotel din Romania care a obtinut eticheta ecologica pentru serviciile de cazare turistica, se arata pe site. Unitatea de cazare functioneaza tot timpul anului, inca din anul 2007, iar tarifele nu sunt deloc ieftine. O noapte de cazare in camera dubla de lux standard poate costa, in luna iulie, 124 de euro pentru 2 adulti, pret in care este inclus micul dejun.
Mangalia, desigur, nu se ridica la inaltimea celorlalte destinatii de vacanta, dar acortati-i o sansa. Portul, Muzeul Marinei, Herghelia, Moscheea Esmahan Sultan, plajele sau Pestera Limanu sunt cateva dintre atractiile ce nu trebuie ocolite.