Alma Vii este una dintre comorile Transilvaniei, un sat sasesc autentic in care turistii redescopera traditiile locului. O mana de colonisti sasi au pus piatra de temelie a acestui mic sat din apropierea Vaii Tranavelor, la sfarsitul secolului XIII. Localnicii l-au numit ,,Alma Vii”, dupa Alma, o tanara curajoasa care a aparat satul in timpul unei invazii tatare.
Satul aproape uitat, azi un magnet pentru turisti
Alma Vii se afla in comuna Mosna, in pitorescul judet Sibiu, desgur, intr-un cadru natural de exceptie. Casele colorate isi pastreaza si astazi arhitectura traditionala, ceea ce confera satului personalitate. Ospitalitatea localnicilor atrage din ce in ce mai multi turisti, in special straini, in cautarea simplitatii de la tara.
Prima mentiune documentara dateaza din anul 1289, astfel ca Alma Vii este unul dintre cele mai vechi sate. Odinioara, in Alma Vii podgoriile erau numeroase, iar principala activitate era viticultura, insasi numele ,,Vii”, amintiind de aceasta indeletnicire.
Comunitatea din acest sat este caracterizata de diversitate si unitate. Cei aproape 400 de romani, unguri, sasi si germani isi duc linistiti zilele petrecute intre dealuri.
Gospodariile sasesti inca poarta emblema familiei sau data la care au fost ridicate.Pregatiti-va pentru o un loc in care va va ”urla linistea”in urechi. Pe ulitele marginite de pomi fructiferi doar zgomotul orataniilor se mai poate auzi.
O plimbare prin sat va poate scoate in cale mesterii locului, asa ca nu ezitati sa va opriti si sa intrebati, chiar sa invatati din tainele stravechi.
Insa punctul de atractie, ce aminteste de Biertan, este Biserica fortificata ce dateaza de la inceputul secolului al XIV-lea. Doua secole mai tarziu, cei din Alma Vii s-au pus la adapost, din calea invadatorilor, dupa zidurile fortificate si turnurile de aparare adaugate. Biserica saseasca, domina satul de pe dealul pe care a fost ridicata si ofera cele mai frumoase peisaje.
Restaurarile facute in anii anteriori au redat cetatii aspectul initial, iar astazi aceasta biserica sta marturie epocii medievale.
Alma Vii: satul readus la viata de Mihai Eminescu Trust (MET)
MET sustine, inca din anul 2008, satul din comuna Mosna. Aceasta fundatie sustinuta indeaproape de Printul Charles al Marii Britanii a reusit de-a lungul anilor, prin multa munca, sa pastreze arhitectura locului, sa pastreze mestesuguriile vechi, sa dezvolte o comunitate unita si sa renoveze magazinul si dispensarul satului.
Proiectul, „Centrul de interpretare a culturii traditionale Alma Vii – Reabilitarea și refunctionalizarea incintei fortificate”, inceput in 2015 este implementat alaturi de Institutul Norvegian pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural.
Cum ajungi in Alma Vii?
Drumul de la Bucuresti pana la Alma Vii tine pret de 326 de kilometri. Nu prea scurt, drumul acesta merita facut intr-o vacanta de 3 zile pentru a va bucura de tot ce are de oferit acesta zona. Nu este de mirare ca frumusetile transilvandene l-au atras is pe Printul Charles. Puteti parcurge distanta dintre cele doua pe Valea Prahovei (destul de aglomerata)-Fagaras – satul Voila- Agnita -satul pitoresc. Sau puteti vedea incredibila Vale a Oltului pana la Sibiu, apoi tineti drumul spre Agnita si apoi, Alma Vii.
Unde ne cazam?
Casele Fundatiei MET stau la dispozitia turistilor. Alma Vii 104 si Alma Vii 108 Reveria sunt doua case sasesti tare primitoare care au fost renovate si redate circuitului turistic. Sunt case autentice, parasite de sasii care au tinut calea Germaniei dupa ’90. Casele taranesti amintesc de verile petrecute la bunici, la tara. Camerele sunt ample, luminoase, doar cu strictul necesar, dar nelipsite de confortul modern, iar curtile sunt pline de verdeata. Pentru detalii referitoare la costurile de cazare puteti accesa site-ul Experience Trannsylvania.
De altfel, prin imprejurimi se mai afla sapte biserici aflate pe lista patrimoniului UNESCO: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri.