In Muntenegru, undeva, la limita dintre Marea Adriatica si Muntele Lovcen se afla Budva, un oras cu un magnetism de legenda. De la stil arhitectural, mancare, port sau atmosfera generala, orasul muntenegrean a reusit sa imbine armonios stilul fiecarui popor care l-a strabatut. Nu putem sa nu simtim in aer un iz mediteranean, dar identitatea sa nu s-a pierdut, este propria istorie, veche de peste 2500 de ani.
Exact, 2500 de ani au trecut peste acest oras-peninsula, de cand a fost pusa prima piatra la temelia cetatii Stari Grad. Odata cu trecerea anilor, aceasta bucata de pamant s-a alaturat tarmului. Vechiul oras de pe mare s-a apropiat de Novi Sad sau Noul Oras.
Turistii care ajung in Budva vor gasi aici un oras plin de vegetatie, maslini, smochini, un oras luminos, cu o atmosfera buna si cu multe povesti frumoase.
Budva – un oras vibrant, legendar si modern
Budva este unul dintre orasele turistice populare, cu un venit substantial in visteria Muntenegru. Destinatia cea mai vizitata a tarii, atrage turistii pregatiti sa exploreze Stari Grad – Orasul Vechi. Sau poate rasfatandu-se pe plajele Rivierei Budva ori petrecand pana in zori in acest ,,Miami din Muntenegru’’.
Orasul muntenegrean exista din secolul al V-lea i.Hr. Asezarea urbana a evoluat in timp, turistii gasind astazi un oras dezvoltat. Casele sunt acoperite cu tigla portocalie, la fel ca oriunde in Mediterana, nisipul este fin, iar portul marin adauga efervescenta necesara. Budva are un farmec aparte, cu strazile sale pietruite si este o oprire obligatorie in orice itinerar din Muntenegru.
Fiind unul dintre cele mai vechi orase din Marea Adriatica, o plimbare prin oras este ca o intoarcere in timp. Dar una presarata cu franturi din epoca moderna: strazi luminate, baruri pe plaja, un concert, un magazin local si celebra statuie – balerina.
Chiar daca este un oras mic, cu aproximativ 14.000 de locuitori, a castigat repede recunoasterea internationala, deoarece frumusetea sa eleganta atrage ca un magnet.
Ce ii mai aduce pe vizitatori in Budva? In lunile de vara – iulie si august – Budva Grad Teatar! Un eveniment cultural plin de culoare( fondat in 1987), ce pune stapanire pe strazile Orasului Vechi. In cele doua luni sunt organizate spectacole de teatru, de muzica, seri de literatura si arta vizuala.
Marea are o semnificatie aparte in vietile muntenegrenilor. Marea Adriatica a definit viata din Budva si a fost sursa de existenta mii de ani, ,,legand” orasul de lumea exteriora.
Langa Biserica Sfantul Ioan, un simbol urban, se afla ruinele bailor publice romane, datate de catre istorici a fi construite in secolelel 3 si 4 d.Hr.
Cei care trec si pragul muzeului orasului vor descoperi urmele trecerii popoarelor peste acest taram. Sunt expuse cateva piese descoperite de arheologi pe acest pamant. De la vase din piatra pentru vin, amfore pentru uleiul de masline, urne, bijuterii, bani sau instrumente medicale. Aici, la muzeu, istoria locala nu se pierde!
Riviera Budva
Zona de coasta, Riviera Budva, este o desfatare pentru calatori, indiferent ce ar alege. Inot, plaja, racoarea unui bar beach, o petrecere nocturna pe nisip sau chiar o plimbare prin centru. Desigur, portul este o alta atractie pentru care merita sa va opriti, sa fotografiati si sa priviti in zare cum se indeparteaza ambarcatiunile. La fel ca si in Grecia, localnicii isi pun la dispozitie barcile pentru divertismentul turistilor, asa ca nu ezitati. Sariti intr-o barca si faceti o excursie pe Adriatica, pana la insulele din jur!
Plaja Mogren este vedeta rivierei! Populara fasie de nisip nu lasa indiferent niciun calator, oricat de mult ar iubi muntele. Este bine de amintit ca orasul dispune de 21 de kilometri de plaja, unde nisipul sau pietrisul va face masaj in talpa. Oare sa nu gasiti si un coltisor al vostru?
In Budva puteti veni oricand, orasul are atatea de aratat vizitatorilor sai. Aici muntele va este tovaras, marea este magia, istoria si legendele va aduc aproape de o alta cultura, iar distractie tine pana la rasarit. Exista altceva ce v-ati mai putea dori de la o destinatie de vacanta?