Daca anul trecut capitala sud-coreeana Seoul era declarata cel mai fericit oras din lume, anul acesta, pe primul loc a urcat centrul financiar al Elvetiei, Zurich. Aceasta este concluzia studiului realizat de compania de proiectare si consultanta Arcadis, care evalueaza si pozitioneaza 100 de orase din lume.
Clasamentul a fost realizat in functie de trei piloni ai durabilitatii: locuitori, planeta si profit. Printre acestia regasim indici precum educatia, sanatatea, poluarea, spatiul verde, economie, turism, echilibrul intre viata profesionala si timp liber, rata de infractionalitate, etc.
Centrul financiar al Elvetiei a obtinut un procent de 74,6%. Asadar, Zurich este orasul cu cea mai buna calitatea a vietii, ce atrage anual peste un milion de vizitatori.
In top 10 cele mai fericite orase din lume se mai numara si: Singapore, Stockholm, Viena, Londra, Frankfurt, Seoul, Hamburg, Praga si Munich. Pe ultimul loc in clasament, pe locul 100 se afla Kolkata-Calcutta din India.
Si cum Zurich este ”cel mai cel” oras din lume, ne-am gandit ca o excursie in orasul de pe malurile raului Limmat nu poate fi decat o experienta tare placuta. Iata ce puteti vizita:
Observatorul Astronomic Urania
In mitologia greaca Urania era muza astronomiei, asa ca elvetienii s-au inspirat si au denumit observatorul dupa numele acesteia. Observatorul se afla in cartierul Lindenhof, in centrul orasului. De aici veti putea observa Lacul Zurich, orasul, Alpii, stelele, planetele, luna si galaxiile. Turnul de 51 de metri inaltime a fost deschis publicului la 15 iunie 1907.
O plimbare cu barca
Puteti admira orasul si de pe apa, intr-o plimbare cu barca. Puteti merge pe bulevardul Banhofstrasse pana la rau de unde veti putea face o croaziera pe raul Limmat. De asemenea puteti ajunge si pe apele Lacului Zurich. Aici se afla Vila Wasendonck in care au stat oaspeti renumiti precum Richard Wagner, Franz Liszt sau Brahms.
Daca aveti cardul SwissPass va puteti imbarca fara costuri suplimentare. De altfel, aceste card va da posibilitatea sa intrati gratuit la o sumedenie de obiective turistice. Detalii despre cum puteti obtine cardul aflati pe site-ul oficial aici.
Orasul Vechi
Orasul Vechi nu este nicidecum ruina unei asezari, aici este partea istorica medievala care s-a pastrat intacta de-a lungul anilor. Orasul se intinde pe ambele maluri ale raului Limmat si este un loc pe care trebuie sa il vizitati. Aici veti gasi foarte multe magazine, restaurante, cluburi si galerii de arta. O plimbare pe strazile inguste se va transforma intr-o minunata lectie de istorie.
Veti fi uimiti de vitraliile lui Marc Chagall, din interiorul bisericii Fraumunster sau de turnurile gemene ale bisericii protestante Grossmunster, ridicate conform legendei de Regele Charlemagne.
Bahnhofstrasse
Bahnhofstrasse este cea mai frumoasa si mai scumpa artera comerciala din Europa. Cunoscuta si ca Strada Garii, aceasta este strabatuta de tramvaie albastre, de altfel extrem de silentioase. Aici se afla sedii de banci, cafenele, ciocolaterii si gara. Asadar, este locul potrivit pentru a simti pulsul orasului de lux, care are cele mai multe banci. Daca conturile d-voastra au mai multe zerouri, un cadou special poate fi un ceas al brandului celebru Patek Philippe. Vitrinele elegante gazduiesc, de asemenea, si alte branduri renumite precum Channel, Dior, Vuitton si multe altele.
Opera din Zurich
Opera din Zurich este spectaculoasa. Opernhaus se afla pe malul Lacului Zurich si se bucura de un program uluitor, din septembrie pana in luna iulie. Mai mult de 300 de spectacole au loc in stagiune. Daca apreciatia opera si nu vreti sa ratati programul pus la dispozitie de organizatori, achizitionati biletele in avans pentru a gasi locurile potrivite.
Muzeul Rietberg
De ce Muzeul Rietberg? Deoarece este singurul muzeu de arta non-europeana. Aici veti putea admira operele de arta din Asia, America, Oceania si Africa. Muzeul se afla in zona Rieterpark si adaposteste si alte cladiri faimoase: Vila Wasendonck, Rieter, Remiza si Schoenberg. Vila Wasendonck este o casa speciala. Se spune ca aici a compus celebrul compozitor Richard Wagner, piesa Wasendonck Lieder. Si Franz Liszt sau Brahms au fost inspirati de acest loc, fiind oaspetii de seama ai vilei.