Daca va plac vacantele rurale, Charlottenburg este unul dintre satele idilice romanesti unde va puteti petrece concediul. O asezare ce aminteste de rigoarea germana, cu gospodarii ordonate ca intr-un joc de lego. Sarlota, asa cum mai este numit, este singurul sat din Romania organizat sub o forma circulara perfecta.
Charlottenburg. Singurul sat rotund din Romania
La o distanta de 50 de kilometri de orasul Timisoara se afla o adevarata bijuterie rurala de care putina lume stie. Charlottenburg-Sarlota este singurul sat rotund din Romania! Datorita formei sale unice, localitatea a fost declarata monument istoric.
Si acum, dupa 247 de ani de la punerea planului pe hartie a satului, rigoarea nemteasca te insoteste la tot pasul. Casele sunt ordonate intr-o forma circulara, cu ogor si vie in spate, inconjurate de duzi seculari si paduri bogate.
Sarlota a fost ridicat pe plaiuri mioritice in anul 1771, in timpul colonizarilor germanice. Guvernatorul Banatului de la acea vreme, contele Karl Ignaz Clary-Aldringen a dispus ca satul sa fie populat cu 32 de familii.
Satul are un diametru de 210 metri, iar schitele proiectului pentru asezarea rotunda apartin inginerului Carl Samuel Neumann Edler von Bucholt. In anul 1771, inginerul german era functionar al Oficiului de Sare din Lipova. Charlottenburg dispune de 4 intrari simetrice, case de aceeasi inaltime, un fost domeniu de vanatoare, astazi parc natural, o plantatie de duzi si o fantana cu apa curata.
Parcul de vanatoare a fost amenajat in 1904 si reamenajat in 2002 de catre Ocolul Silvic Timisoara. Se pare ca ar fi cel mai vechi parc din tara noastra ce adaposteste mistreti, cerbi carpatini si lopatari, mufloni.
Principalele atractii turistice din satul circular al Timisului sunt cei cativa duzi seculari ramasi, casele svabesti, domeniul de vanatoare, dar si biserica romano-catolica a satului. Puteti petrece cateva zile in deplina liniste, puteti admira imprejurimile si sa va bucurati de simplitatea satului.
Nu va asteptati sa va minunati de forma rotunda a satului, aceasta poate fi observata din aer cel mai bine.
Batranii satului povestesc cum in timpul, sau dupa Primul Razboi Mondial, un pilot german a remarcat satul. Atras de frumusetea locului, a aterizat cu biplanul pe un ogor din vecinatate doar ca sa admire pe indelete si sa afle cine locuieste in satul rotund.