Cheile Turzii, locul impresionant din judetul Cluj. Peretii de stanca abrupti, plantele rare, pesterile si traseele montane fac din acest loc escapada perfecta in zilele cu soare. Drumul lin, care serpuieste printre dealurile imbracate cu paduri, lasa loc peisajului stancos.
Cheile Turzii. Peisajul carstic salbatic din judetul Cluj
Ati vizitat vreodata Cheile Turzii? Este un defileu lung, care se afla in judetul Cluj si se intinde pe o suprafata de 170 de hectare. Locul este impresionant, aici paraul Hasdate a reusit sa strapunga Muntii Trascaului si sa creeze pereti abrupti, cu o inaltime de 200 de metri. In urma cu 80 de ani, cheile au fost declarate rezervatie naturala.
Minunatia din Apuseni are doi versanti care au fost numiti ”Dealul Bisericii’; si ”Dealul Sudului”.
Rezervatia naturala a Clujului este speciala si prin diversitatea biologica. Din anul 1930 pana in prezent, aici au fost identificate peste 1000 de specii floristice. Unele dintre speciile rare, la nivel mondial, este si usturoiul salbatic, care creste nestingherit aici si undeva prin Asia. Cand primavara dezamorteste natura, Cheile Turzii se umplu de irisi colorati.
Bine de stiut cand va aventurati prin acest colt de natura salbatica ca este interzis sa culegeti plante, sa campati in zona, sa aprindeti focul, sa pescuiti sau sa va scaldati in rau!
Trasee montane
Cheile Turzii, datorita stancilor abrupte, sunt preferatele alpinistilor, care au la dispozitie peste 200 de trasee.
Potrivit celor de la turism-cheile-turzii.ro, puteti incerca urmatoarele trasee montane:
- Cheile Turzii – Izvorul Popii – Valea Arineilor – Ciucas( Cascada Ciucas) – 6 km. Un drum pe care ar trebui sa il parcurgeti in 3 ore maxim daca urmati banda galbena. Cheile Turzii – Dealul Ciuma Goala – Ciucas – marcaj triunghiul galben
- Circuitul Crestelor Cheilor ambii versanti. Pentru acest traseu veti merge 4, 5 ore, urmarind marcajul cu punct rosu.
- Tot 4, 5 ore veti parcurge si pe drumul de la Cabana Cheile Turzii – Cabana Buru – 12.5 km – marcaj triunghiul rosu.
- Un traseu marcat cu banda albastra si care dureaza 4 ore este si acesta: C.T– Dealul Sindului – Podul de pe autostrada – Sat Tureni – iesire la E60 – 10 km.
- Inarmati-va cu rabdare fiindca acest traseu penultim are 29 de kiloemtri si dureaza 10 ore. C.T – Sat Tureni – Casele Micesti – Cabana Faget Padure – Cabana Faget Izvor – Baza Sportiva Unirea (Manastur, Cluj) Cluj – marcaj banda rosie. Acest drum este cunoscut si ca ”Drumul Secuilor”.
- Si ultimele doua trasee recomandate: Sens giratoriu Turda (p-ta Romana) – Dealul Hodinis – Cheile Turzii Cabana. Traseul se parcurge in 2,3 ore. Ultimul drum montan este: Cheile Turzii – Dealul Manastirii (versantul drept) – Manastirea Petridului – Raul Aries cu pod la Plaiesti – Sat Moldovenesti – Coltii Trascaului – Sat Remetea.
Pentru a face drumetiile mai usoare au fost amenajate si punti de traversare, 4 poduri de lemn si poteci de piatra. Cei care au trecut macar o data prin Cheile Turzii se declara fermecati de acest loc din Romania. Vizitatorii, ghizii montani spun ca cea mai frumoasa priveliste asupra defileului se poate vedea din locul unde Padurea Vapa intalneste Povarnisul ”Emil Pop”.