Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, de pe teritoriul judetului Hunedoara ascunde un loc unic in Romania, Fundatura Ponorului. Fotografi din toate colturile tarii vin in acest loc strabun pentru a surprinde prin lentila aparatului, macar o parte din frumusetea zonei. Localnicii sunt bucurosi de oaspeti si ii intampina cu zambet si cu-o vorba buna.
Coltul de rai din Muntii Sureanu
Fundatura Ponorului se afla in Muntii Sureanu (Carpatii Meridionali), ca parte a Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, declarat arie protejata. Coltul de rai, unic in Romania, se intinde pe raza judetului Hunedoara, intre localitatile Baru, Bosorod, Banita, Orastioara de Sus si Pui.
In anul 2007, aceasta zona a fost inclusa si in reteaua ecologica Natura 2000. Cu scopul de a conserva habitatele naturale ale plantelor si animalelor salbatice, care se gasesc in Fundatura Ponorului.
Ca sa ajungeti in aceasta zona, cei de la bandarosie, un site dedicat iubitorilor de natura, ne recomanda un traseu. Acesta este: Ponor – Ohaba Ponor – Fundatura Ponorului – depresiunea Ponorici – Fizesti – Galati – Ponor. Un traseu de facut pe vreme buna, la pas sau cu bicicleta pentru a va bucura de ce a creat natura.
Lunca Ponorului,”Palma lui Dumnezeu”
In acest loc, domina stancile, dealurile acoperite de paduri bogate si raul care serpuieste molcom de-a lungul vaii, raul Ponor. Localnicii il numesc Fundatura sau ”Palma lui Dumnezeu”. Nume inspirat de frumusetea salbatica a locului, zona de altfel greu accesibila pe timp de iarna. In Lunca Ponorului rasar cateva casute, unde localnicii din satele Ponor si Federi se adapostesc atunci cand urca la pasunat cu animalele.
Primavara si toamna, apele subterane si raul Ponor fac dificila urcarea pana aici, dar vara este anotimpul perfect pentru a va incarca bateriile in lunca cea verde a Ponorului.
In judetul Hunedoara, intre limitele ariei protejate veti gasi cele mai spectaculoase rezervatii naturale: Pesterile Sura Mare, Bolii si Tecuri, Complexul carstic Ponoraci-Cioclovina, Cheile Crivadiei, Lacul Ohaba-Ponor. Tot aici se afla si siturile arheologice inscrise pe lista UNESCO: Sarmizegetusa Regia, Blidaru, Luncani-Piatra Rosie, Costesti.
Va invitam sa descoperiti oaza de liniste de la Fundatura Ponorului, locul care a ramas neatins de om!