Lacul Negovanu. Forta impresionanta a apei, la 1150 de metri altitudine

Ati auzit de Lacul Negovanu sau Lacul Sadului? La nici 30 de kilometri de Sibiu se afla acest loc de explorat in zilele de weekend, dar prea putin promovat. Si cum mereu suntem in cautarea celor mai frumoase locuri din Romania ne oprim in comuna Sadu. 

Lacul Negovanu. Forta impresionanta a apei, la 1150 de metri altitudine
Sursa foto: plus.google.com

Lacul Negovanu se afla in Defileul numit Gatul Berbecului, din comuna Sadu, in mirificul judet Sibiu.

Valea Sadului este acea zona rurala in care ai vrea sa ramai mai mult timp, nu doar un weekend. Casele traditionale, localnicii ce dau binete, simplitatea stanelor, culmile montane si catunele ce par desprinse din povestile bunicilor sunt elemente care si-au pus amprenta definitiv.

Lacul Negovanu, singurul baraj in arc din Romania

Apa din Lacul Negovanu a fost adunata datorita barajului construit in anul 1956 pe cursul superior al raului Sadu. Lacul artificial se intinde pe o suprafata de 72 de hectare, iar apa sa este folosita de hidrocentrala Sadu V pentru producerea de energie electrica.

Barajul Gatul Berbecului ofera privelisti impresionante ale acestei zone din judetul Sibiu. Specialistii spun ca este singurul baraj in arc din Romania si ca acesta ocupa un loc 5 din punct de vedere al altitudinii. Constructia impresionanta are un unghi de 110 grade si este amplasata la o altitudine de 1.158 de metri. Masoara 58 de metri adancime si are un volum de 6,3 milioane de metri cubi de apa.

Lacul Negovanu. Forta impresionanta a apei, la 1150 de metri altitudine
Lacul Negovanu. Forta impresionanta a apei, la 1150 de metri altitudine. Sursa foto: informatii-romania.ro

Accesul la lacul Negovanu se face prin Muntii Cindrel, cel mai indicat traseu fiind Varful Batrana si Gatul Berbecului, dar si prin localitatea Talmaciu. Cei care sunt curiosi sa porneasca la drum prin aceasta zona trebuie s astie ca exista diferite cabane unde se poate innopta.

Lacul Negovanu. Forta impresionanta a apei, la 1150 de metri altitudine
Muntii Cindrel, Sibiu. Sursa foto: sites.google.com

Atractiile zonei

Dupa ce ati memorat bine peisajul incredibil, puteti face un scurt traseu care sa includa cateva dintre atractiile zonei. Biserica din piatra „Adormirea Maicii Domnului” este una dintre ele. Construita in secolul al XVI-lea, lacasul de cult a fost declarat monument istoric.  Dovada a vechimii acestei biserici sta piatra de mormant amplasata langa zidul de miazazi, cu o inscriptea cu caractere chirilice: „Sub aceasta piatra zac oasele robului lui Dumnezeu jupan Ilie Cujmaret din Kiprovat”, mort in leatul lui Hristos 1719″.

Lacul Negovanu. Forta impresionanta a apei, la 1150 de metri altitudine
Biserica de piatra din Talmaciu, comuna Sadu. Sursa foto: sadu.ro

Posibil ca acest Ilie Cujmaret sa fie unul din negustorii bulgari care trecea prin satele din Sibiu la inceputul secolului al XVIII-lea. In urma sapaturilor, specialistii au descoperit resturi din fundatiile altarelor unor bisierici de pe la 1358, oseminte si bani de argint.

Tot pe lista obiectivelor de vazut se numara si Uzina Electrica Sadu I. Centrala hidroelectrica, construita pe valea raului Sadu,  este cea mai veche astfel de uzina din Romania. Proiectul apartine lui Oskar von Miller, iar punerea in functiune a avut loc pe 16 decembrie 1896. Energia electrica produsa aici a asigurat electrificarea primei localitati rurale din tara, si anume comuna Sadu.

Lacul Negovanu. Forta impresionanta a apei, la 1150 de metri altitudine
Centrala Sadu interior. Sursa foto: revistasinteza.ro

Nu ocoliti nici Muzeul energetic Sadu I – Sigmond Dachler, primul muzeu de acest profil din tara (1996). Numele muzeului vine de la inginerul Sigmund Dachler, cel care a coordonat buna functionare a centralei vreme de cateva deceni, potrivit sadu-sibiu.ro.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole