Parcul Natural Apuseni ascunde Lumea Pierduta in care, se spune ca, oameni ai locurilor s-au pierdut aici fara urma. O lume a subteranului, cu prapastii primejdioase si ape repezi ce isi fac loc printre stanci. Un loc ce merita vizitat!
Cel putin odata intalnesti un loc in care ramai mut de uimire in fata naturii spectaculoase, acesta este Lumea Pierduta, si regasita in Muntii Apuseni! Numele, el insusi, atrage spre aventura, taramuri necunoscute si descrie perfect ceea ce urmeaza sa vedeti in munti.
Lumea Pierduta este un platou ce adaposteste galerii subterane impresionante. Luati-va ragaz sa explorati platoul carstic, zona este uriasa, are 40 de hectare si este recunoscuta pentru peisajele salbatice.
Aria protejata se afla la limita judetelor Bihor si Alba, iar fauna si flora, ramase aproape intacte in aceasta parte a tarii, o fac destinatia ideala pentru cercetatori sau pasionati de natura. Garofita de munte, papucul-doamnei, floarea-pastelui, salcia, nevastuica, pisica salbatica, parsul, cocosul de munte si multe altele pe care va invitam sa le zariti doar in treacat.
Regiunea este delimitata de ape reci, pesteri si munti. Paraul Sec isi impreuneaza apele cu cele ale Paraul Ursul ca sa scalde avenele de aici. Pestera Caput este strangatoare, si aduna apele din munti, ca sa le dea tot naturii, in cascade vioaie, apoi isi pierd urma la suprafata spre galeria Cetatii Ponorului.
Lumea Pierduta in Apuseni: tainicele gropi in stanca
Daca v-ati hotarat sa intrati in Lumea Pierduta, la sfarsit de saptamana, puteti urma un traseu destul de usor, potrivit si pentru incepatori intr-ale drumetiei. Punctul Salvamont Padis–Glavoi este punctul de plecare spre un drum prin padure, catre Poiana Ponorului cea minunata. De aici veti fi ghidati de un marcaj cu o cruce galbena si cateva indicatoare.
Poiana Ponorolui este un alt punct de atractie al zonei, o intindere inconjurata de paduri de conifere si stanci ce se inalta brusc din pamant. Aici, mioarele se odihnesc, iar cand si cand, atunci cand apa se aduna intr-un mic lac, au si ocazia sa soarba din apa cea rece.
Nu plecati pana nu vedeti cele mai importante dovezi ale lumii arhaice in care tocmai ati pasit, avenele! Pesteri verticale cu adancimi de zeci de metri, care va trezesc atentia pe loc. Avenul Negru este unul dintre cele mai mari din Romania, are peste 100 de metri, la o distanta mica il urmeaza Avenul Gemanata cu 96 de metri si Avenul Acoperit, care a stagnat la 35 de metri adancime.
Lumea Pierduta din Apuseni este unul dintre cele mai pitoresti locuri din Romania, iar fotografiile nu exprima nici macar 25% din frumusetea locului.