Obiective turistice in Muntii Apuseni. Ce sa vezi in 7 zile de drumetii

Obiective turistice in Muntii Apuseni pentru 7 zile de drumetii pe cararile Romaniei! Stim ca Rosia Montana a fost un subiect intens mediatizat, dar Apusenii reprezinta un loc incarcat de istorie, o zona carstica importanta pentru studiul speologilor si o regiune ce nu ar trebui ratata de niciun turist. In Tara Motilor va veti minuna de Cascada Vidra, Ghetarul Vartop, Groapa Ruginoasa, Cheile Rametului, Detunata Golasa si multe alte minuni naturale ori ajutate de mana omului. 

Noi am facut o selectie, si iata lista pe care vi-o propunem pentru o drumetie de neuitat in Apuseni:

Ziua 1 – Ghetarul de la Scarisoara

Prima atractie de neratat in Parcul Natural Apuseni este Ghetarul Scarisoara. Pestera adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania. Cu o vechime de 4.000 de ani Pestera Scarisoara se intinde pe o suprafata de 700 de metri. Aici puteti explora: Sala Mare, Sala Biserica si sala acoperita cu stalagmite, asta dupa ce veti cobora 270 de trepte. Pestera a fost declarata monument al naturii in anul 1938, iar drumul pana la ea este unul spectaculos.

Obiective turistice in muntii Apuseni. Ce sa vezi in 7 zile de drumetii
Obiective turistice in Muntii Apuseni. Ce sa vezi in 7 zile de drumetii: Gheraul de la Scarisoara. Sursa foto: Tetcu Mircea Rares/ Wikipedia.org

Pentru a ajunge la ghetar aveti 3 optiuni. Primul drum turistic este marcat cu rosu si trece prin catunul Mununa. Dupa o distanta de 10 kilometri veti ajunge la Pestera Scarisoara. O a doua varianta, mai lunga-23 de kilometri, este cea care porneste din Valea Ordancusei. Ultima optiune este pe Valea Garda Seaca. La aproximativ 2 kilometri de Gura Urdancusei se face un drum forestier, lung de 12 kilometri, ce leaga satul Mununa de Ghetar.

Ziua 2- Pestera Poarta lui Ionele

In Muntii Apuseni, un alt loc pitoresc este Pestera Poarta lui Ionele. Prin pestera sculptata in calcare albe accesul se face printr-o poarta inalta de 17 metri. Pestera din Apuseni se afla in Valea Ordancusa, la o altitudine de 800 de metri si puteti ajunge la ea prin Valea Ariesului. Veti urca din comuna Garda de Sus pe un drum forestier, ce tine 2,5 kilometri, aproape de Pestera Scarisoara.

Obiective turistice in muntii Apuseni. Ce sa vezi in 7 zile de drumetii
Obiective turistice in Muntii Apuseni. Ce sa vezi in 7 zile de drumetii: Pestera Poarta lui Ionele. Sursa foto: radiounirea.ro

Obiective turistice in Muntii Apuseni: Ziua 3 – Lacul Tarnita

Lacul de acumulare Tarnita este punctul de atractie de pe raza judetului Cluj, intre comunele Rasca, Marisel si Gilau. Alimentat de apele Vaii Somesul Cald, lacul are o suprafata de 215 hectare, cu o adancime de peste 70 de metri. Barajul, construit in 1974 este un loc apreciat de pescari sau de impatimitii sporturilor nautice.

Obiective turistice in muntii Apuseni. Ce sa vezi in 7 zile de drumetii
Obiective turistice in Muntii Apuseni. Ce sa vezi in 7 zile de drumetii: Lacul Tarnita. Sursa foto: lacuridepescuit.ro

Ziua 4 – Pestera Ursilor

Ca sa ajungeti la impresionanta Pestera a Ursilor porniti din DN 76, spre Bradet si Magur si urcati pe drumul care leaga Poiana Horea de Cabana Padis. O portiune de 488 de metri pot fi explorati de catre turisti, restul pesterii fiind accesibila doar pentru speologi. Pestera din Chiscau este renumita pentru fosilele de urs de caverna, o specie disparuta acum 15.000 de ani. De asemenea, la o temperatura de 10 grade, puteti admira stalagmitele si stalactitele formate aici.

Obiective turistice in muntii Apuseni. Ce sa vezi in 7 zile de drumetii
Obiective turistice in Muntii Apuseni. Ce sa vezi in 7 zile de drumetii: Pestera Ursilor. Sursa foto: eualegromania.ro

Ziua 5 – Cascada ”Valul Miresei”

O cadere de apa ce impresioneaza prin inaltimea sa, de peste 30 de metri, este Cascada ”Valul Miresei” sau Cascada Rachitele. Ca multe alte locuri din munti, cascada are si ea legenda ei. Se spune ca o mireasa ar fi cazut de pe aceste stanci, iar nuntasii gasind-o pe fata, au inceput sa planga atat de mult, incat s-a format aceasta cascada.

Obiective turistice in muntii Apuseni. Ce sa vezi in 7 zile de drumetii
Obiective turistice in Muntii Apuseni. Ce sa vezi in 7 zile de drumetii: Cascada Valul Miresei. Sursa foto: alba24.ro

Ce traseu aveti de parcurs pana la Cascada frumoasa, ce pare a fi un voal de mireasa? Din orasul Huedin plecati, pe un drum asfaltat catre Calata, Margau si Rachtele. Din satul Rachitele veti intalni un drum forestier, pe care veti ajunge la Cascada Rachitele.

Obiective turistice in Muntii Apuseni: Ziua 6 – Alba-Iulia

Daca ati ajuns in Apuseni, popositi cateva ceasuri si in orasul Marii Uniri, Alba-Iulia. Este unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei si un obiectiv turistic apreciat si de turistii straini. Cetatea Alba-Carolina merita cateva fotografii! Nu uitati sa treceti in revista si Colegiul Bethelen, Sala Unirii, locomotiva cu abur din fosta gara, ruinele bazilicii lui Gyula sau Poarta a III-a.

Alba-Iulia. Sursa foto: flashnet.ro

Ziua 7 – Muzeul Avram Iancu

Revolutionarul Avram Iancu s-a nascut in Apuseni, intr-o familie de moti instariti. Despre Avram Iancu, supranumit ”Craisorul muntilor” puteti afla mai multe detalii daca vizitati Casa Memoriala din comuna ce ii poarta numele, satul Incesti. Casa dateaza de pe la 1801, tipica zonei Apusenilor. Inauntru veti descoperi o sumedenie de obiecte personale ale lui Iancu, dar si obiecte traditionale ale zonei. Casa memoriala este deschisa de marti pana duminica, intre orele 10 si 18.

Obiective turistice in muntii Apuseni. Ce sa vezi in 7 zile de drumetii
Obiective turistice in Muntii Apuseni. Ce sa vezi in 7 zile de drumetii: Casa memoriala ”Avram Iancu”. Sursa foto: Ela Vaida/ commons.wikimedia.org

 

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole