Cele mai pustii stațiuni de pe litoralul românesc în 2019

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a făcut o analiză a sezonului estival 2019 din care reiese că a fost o creștere față de 2018 de doar 3%. Însă mai trebuie precizat că în 2018, datorită voucherelor de vacanță, numărul turiștilor a fost mai mare cu 22% pe litoralul românesc.

De asemenea, patronatele din turism mai spune și că prețurile nu au crescut așa cum s-a spus în presă. „Cu toate că în presă s-a vehiculat pe baza unor studii superficiale o creştere exagerată a tarifelor pe litoral, în acest an acestea s-au majorat în medie cu doar 4%, procent insuficient pentru a acoperi creşterea cheltuielilor cu salarii, materii prime şi utilităţi”, transmite FPTR.

Potrivit analizei FPTR, cei mai mulți au ales Mamaia, Eforie Nord și Venus. La polul opus, stațiunile de pe litoralul românesc cu cei mai puțin turiști au fost Olimp, Cap Aurora și Eforie Sud.

Reprezentanții patronatelor din turism spun că majorarea tarifelor cu doar 4% și creșterea statistică a numărului de turiști cu doar 3% față de 2018 a făcut ca profitul hotelierilor de pe litoral să scadă față de anul precendent.

„Cauzele sunt productivitatea scăzută a angajaţilor pe fondul unei creşteri forţate a fondului de salarii cu 20-30%, creşterea costurilor pentru utilităţi cu 15-20%, majorarea preţurilor materiilor prime alimentare cu 10-15%”, mai concluzionează reprezentanții FPTR.

Anul acesta, mulți turiști au ales să facă rezervări online. „Spaţiile de cazare din hotelurile de 1 – 2 stele s-au vândut în procent de 60% prin agenţii de turism şi 40% prin alte canale de rezervări. Spaţiile de cazare în hotelurile de 3, 4 şi 5 stele s-au vândut în procent de 45% prin agenţii de turism şi 55% prin alte sisteme de rezervări”, mai transmite FTPR.

Topul celor zece ţări de provenienţă a turiştilor străini care au sosit pe litoralul românesc, pentru luna iulie, a fost condus de Germania, urmată de SUA, Israel, Franţa, Polonia, Regatul Unit, Italia, Belgia, Austria, Republica Moldova.

În ceea ce privește investițiile în turismul românesc, FTPR apreciază că instabilitatea politică „impune o prudență sporită”. Patronatele mai transmit că tarifele vor rămâne la fel anul viitor sau „vor avea creșteri nesemneficative la unele hoteluri”.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole