Ce au in comun pestele fermentat, tarantula si budinca de sange? Toate sunt mancaruri ciudate de prin lume adunate, considerate ”delicatese” undeva in lume. Mancate de nevoie, din placere, cu preturi exorbitante sau doar un chilipir, aceste specialitati par necomestibile pentru neavizati.
Iata un top 10 al celor mai ciudate ”delicatese” de incercat, daca aveti curaj:
Surstromming, Suedia
Ati auzit de surstromming? Este heringul fermentat de la Marea Baltica, una dintre cele mai ciudate feluri de mancare din lume. Suedezii il considera delicatesa si au grija ca dupa capturare sa il sareze bine de tot, sa il puna in niste butoaie, peste care adauga apa. Apoi il lasa la fermentat in soare pana chimia isi face treaba. Cum se mananca acest straniu preparat? Pe paine prajita, cu ceapa sau intr-o salata de cartofi. Nebunie curata cu gust intepator, care are succes nebun doar in Suedia, exportul nu a prins!
Viermele Moriche, Venezuela
Traieste in palmierul Moriche, iar venezuelenii inca il mai consuma. Acest tip de palmier traieste in jungla, de-a lungul malurilor Deltei Orinoco. Viermele are colti, ce ii permit sa isi faca casa in trunchiul de palmier Moriche, denumit si ”copacul vietii”. Localnicii spun despre viermele moriche ca este asemenea Viagrei, bogat in proteine si un supliment alimentar.
Mancaruri ciudate de prin lume adunate: Kopi Luwak, Sumatra
Mmm, cafea! Si noi am spus la fel, asta pana sa aflam ca de fapt…Kopi Luwak este o cafea obtinuta din boabele ingerate de civeta de palmier-un animal arboricol, si care au fost expulzate prin excremente. De abia acum se pune de o ceasca de cafea proaspat prajita! Unde puteti intalni acest sortiment? In Sumatra, in Bali, Filipine, in sudul Indiei si in Vietnam. Scarbos, dar este cel mai scump sortiment de cafea din lume, pretul sau ajunge si la 400 de euro pentru un kilogram.
Oua invechite, China
Ceea ce pentru noi pare de-a dreptul necomestibil pentru cei din China, oul invechit este considerat cel mai fin preparat. Ca sa capete acest aspect se tine mai multe luni intr-o solutie de apa cu sare si se lasa sa se strice, pana capata o culoare verzuie-negricioasa.
Mancaruri ciudate de prin lume adunate: Escamoles, Mexic
Cu siguranta va intrebati ce pot fi escamoles! Acest ”deliciu” este considerat ”caviarul Mexicului”. In perioada prehispanica era hrana comuna, dar in prezent se gasesc foarte greu si costa foarte mult, de aici si asemanarea cu celebrul caviar. Escamoles sunt de fapt larvele unei specii de furnici care isi face adapost in plantele de tequila sau agave. Chiar daca sunt dezgustatoare, aroma lor seamana cu untul sau untura.
Casu Marzu, Sardinia, Italia
A fost interzisa si se mai gaseste doar pe piata neagra, cu toate acestea localnicii din Sardinia nu se lasa, si o consuma la ocazii speciale. Casu Marzu este o branza din lapte de oaie care se lasa sa putrezeasca, sa faca viermi pentru a capata un gust, spun ei, exceptional. Cum se serveste acest tip de branza, dublu la pret fata de pecorino? Desigur, cu locatarii in ea!
Ochi de ton si peste Fugu, Japonia
Se stie ca japonezii sunt mari consumatori de peste, gatit in toate felurile: crud, prajit, cu otrava, viu, etc. Dar exista doua specialitati pe care nu le-ati putea rata intr-o vizita in aceasta tara, fie si ca sa va convingeti ca nu renuntati la mancarea traditional romaneasca.
Acestea sunt: ochi de ton si peste Fugu. Ochiul de ton este destul de ieftin, aproximativ 1 dolar si seamana la gust cu calmarul.
La polul opus, pestele Fugu, are un pret piperat si este otravitor la propriu. Daca nu este curatat foarte bine, otrava pe care o contine acest peste poate fi mortala.
Tarantule, Cambodgia
Tarantulele sunt considerate delicatese in Cambodgia, o destinatie exotica incercata, in ultimul timp, de turisti. Se spune ca tarantula prajita a devenit un aliment, din cauza deficitului de alimente in regimul brutal condus de Khmerii Rosii. Dupa ce a fost indepartat de la putere, membrul organizatiei – Pol Pat, tarantulele au ramas in continuare in alimentatie, fiind consumate ca pe bomboane.
Creasta cocosului, Franta
In Franta creasta de cocos este vedeta. Ea putand fi consumata ca garnitura langa o friptura. De asemenea, si italienii o consuma si este parte componenta a sosului cibreo.
Mancaruri ciudate de prin lume adunate: Tiet canh, Vietnam
Tiet canh este mancarea traditionala a vietnamezilor. Acest preparat este o budinca care contine sange proaspat de porc sau rata, sos de peste, carne de porc sau rata, alune si ierburi. Un deliciu pe care nu ne-am dori sa il gustam!
Ati gustat vreodata din aceste preparate? Ne-ar placea sa ne spuneti in comentarii care a fost cel mai ciudat aliment pe care l-ati mancat!