Caras-Severin este unul dintre judetele Romaniei ce ascunde o multime de comori, gata de explorat, vizitat sau de privit indelung, in razele de la amiaza. Am aminti aici Parcul National Portile de Fier, Clisura Dunarii, Muzeul de locomotive din Resita, Baile Herculane si multe altele. Insa, merita de pus in bagajul de vacanta si urmatoarele locuri, care, pe noi, ne-au fascinat:
Izvorul Bigar
Izbucul Bigar, asa cum mai este cunoscut izvorul din comuna Bozovici, din Caras-Severin atrage turisti din toata tara. Zona, ce se intinde pe o suprafata de aproape 200 de hectare, a fost inclusa in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita. Apa puternica se varsa in raul Minis, formand minunatia de cascada Bigar, punctul de atractie al judetului.
Obiective turistice in Caras-Severin: Tunelul dragostei
,,Tunelul dragostei” este o cale ferata inconjurata de vegetatie, care leaga localitatile Obreja si Glimboca. Descoperita intamplator de doi fotografi, zona a devenit rapid populara in randul tinerilor insuratei si celor mai romantici dintre noi.
Muntii Semenic
Banatul montan este una dintre destinatiile de vis din tara noastra. Desi, nu intalnim masive impunatoare, peisajele diverse coplesesc vizitatorul. Pesteri, paduri seculare, rauri, poieni si satele rasfirate sunt ingredientele unei vacante plina de aventura. Daca va plac drumetiile incercati sa cuceriti Varful Piatra Goznei, are o altitudine maxima de 1447 de metri..
Obiective turistice in Caras-Severin: Lacul Gozna
Nu ocoliti Lacul Gozna daca va aflati in judetul Caras-Seevrin. Lacul de acumulare situat in apropiere de localitatea Valiug a fost amenajat intre anii 1950-1953. Cu cele 12,6 hectare, Lacul Gozna este unul dintre obiectivele turistice ale Banatului, fiind un loc ideal pentru relxare, sporturi nautice sau plaja. Daca zona v-a cucerit, puteti rezerva cateva nopti in statiunea Crivaia.
Satele cehesti
In Caras-Severin calatorul se poate opri in cele 5 sate cehesti, situate in Clisura Dunarii, si face cunostinta cu o alta cultura. Gerník, Bigr, Svatá Helena, Rovensko si Šumice sunt satele care au reusit sa pastreze frumusetea si traditiile acestui popor. Cehii sunt printre ultimele popoare care au ajuns in Banat in vremea Imperiului Habsburgic.
Obiective turistice in Caras-Severin: Cheile Carasului
Cheile din Muntii Aninei sunt un punct de oprire pentru orice cautator de adrenalina. Formate la intalnirea paraului Comarnic cu raul Caras si pe raza comunei Carasova, Cheile Carasului sunt un loc binecuvantat de natura. 19 kilometri de pereti abrubti, cu inaltimi de pana la 250 de metri va astepata sa ii descoperiti.
Locurile in care versantii se retrag, lasa loc celor cateva case si vegetatiei unice. Ce puteti intalni in acest loc? Pestera Valeaga, Pestera Liliecilor, Pestera de sub Cetate, Cetatea Caras, Pestera din drumul Prolazului sau Poiana Prolaz.
Grota haiducilor
Ati pasit in Grota Haiducilor? Acest loc de legenda se afla la numai 30 de minute de Baile Herculane. Potrivit arheologilor, aici s-au gasit urme ale omului primitiv, fiind loc de refugiu in timpul romanilor si ascunzatoare pentru haiduci.
Obiective turistice in Caras-Severin: Morile de apa de la Rudaria
Unul dintre locurile unice din Romania, care merita incluse pe harta turistica este parcul cu morile de apa de la Rudaria. Parcul mulinologic, cu cele 22 de mori insiruite pe trei kilometri de rau, functionale si in prezent, este unicat si in Europa.
Pestera cu Oase
Nu stim daca ati auzit de Pestera cu Oase, dar in cele 12 galerii carstice ce o cumpun s-au gasit cele mai vechi ramasite din Europa ale omului. Fosilele au fost datate de catre specialisti cu o vechime de peste 35.000 de ani. Pestera se afla in apropierea orasului Anina.
Obiective turistice in Caras-Severin; Parcul National Cheile Nerei-Beusnita
Daca aveti drum prin sud-vestul tarii, neaprata explorati Parcul National Cheile Nerei-Beusnita. Din Bucuresti pana in Sasca Montana faceti 7 ore, asa ca puteti face rezervare din timp in statiunile din jur ca sa aflati frumusetea salbatica a locului.