Cea mai veche stațiune turistică din România ar putea renaște

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat că se va ocupa de problema accesului la apă termală a tuturor proprietarilor de hoteluri și pensiuni din stațiunea Herculane. În prezent, această resursă este concesionată, printr-un contract, unei singure firme, care „practică prețuri de furnizare exorbitante”, potrivit ministrului.

Dobre face referire la firma pe care o deține omul de afaceri Iosif Armaș, fost deputat PSD, care anul trecut a fost pus sub acuzare pentru delapidare și brancută frauduloasă într-un dosar privind devalizarea stațiunii Băile Herculane.

„Referitor la problema accesului la apă termală a tuturor proprietarilor de hoteluri şi pensiuni din Băile Herculane, determinată de existenţa unui contract de concesiune a acestei resurse în favoarea unui întreprinzător privat care practică preţuri de furnizare exorbitante, ministrul Mircea-Titus Dobre a anunţat că va analiza situaţia cu instituţiile abilitate în acest domeniu, pentru a clarifica situaţia juridică a acestei resurse naturale”, arată Ministerul Turismului, într-un comunicat.

Băile Herculane a ajuns aproape o ruină, iar cei care au îndrăznit să facă investiții aici se plâng de monopolul pe care îl are firma lui Armaș pe apa termală.

Împăratul Franz Josef spunea despre stațiunea Băile Herculane că este „Perla Europei”. Între timp și-a pierdut din strălucire, iar procurorii au început o amplă anchetă pentru devalizare. Anchetatorii au făcut chiar și rețineri și vorbesc despre un prejudiciu de aproximativ 123 de milioane de lei.

Băile Herculane au o istorie de aproape două milenii și începe din vremea romanilor, care au introdus cultul balnear preluat de la greci. Atestarea documentară a stațiunii datează din anii 153 d.C., fapt consemnat într-o tabulă votivă din băi.

Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii precum apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare.

Istoria modernă începe în 1718, în cadrul Imperiului austriac. Au fost reconstruite și modernizate căile de acces, grănicierii bănățeni construind majoritatea edificiilor din stațiune, cu influențele barocului austriac.

FOTO: Kelenbp/Wikimedia commons

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole