Orheiul Bistritei, Balteni si Lunca Poganisului. Meleagurile unei comori – laleaua pestrita

Orheiul Bistritei, Balteni si Lunca Poganisului sunt trei locuri asezate in puncte diferite geografic, dar care sunt unite de o comoara, unica in Europa. Este vorba despre laleaua pestrita sau floarea de sah, asa cum este cunoscuta in popor. O planta firava, deosebit de frumoasa si cu un colorit violaceu care creste nestingherita in padurile de aici.

Fritillarea Meleagris i-au spus oamenii de stiinta, atunci cand au vazut aceasta minunatie in padure, printre firele de iarba, cu tija sa plapanda si cupola frumos colorata.

Laleaua pestrita este o planta rara si solitara precum suratele ei, bujorul de munte, narcisa sau stanjenelul de balta. Ii place sa creasca departe de privirile curioase si poate atinge 20 de centimetri inaltime. Se poate inmulti doar in acele locuri necirculate, unde apa scalda din belsug pamantul.

Orheiul Bistritei, Balteni si Lunca Poganisului. Meleagurile unei comori - laleaua pestrita
Orheiul Bistritei, Balteni si Lunca Poganisului. Meleagurile unei comori – laleaua pestrita. Sursa foto: trilulilu.ro

Dintr-o mie de flori ati recunoaste-o! Se aseamana cu lalelele pe care le gasim la orice florarie, insa coloritul sau purpuriu-mov o face deosebita. Petalele catifelate au forma unui clopot, pictate parca cu mici puncte albe, iar frunzele se arcuiesc usor pe tulpina sa firava. Asemanata cu o tabla de sah, oamenii locurilor au denumit-o floarea de sah si te indruma bucurosi in locurile atat de dragi ale copilariei lor.

Orheiul Bistritei, Balteni si Lunca Poganisului. Meleagurile unei comori - laleaua pestrita
Orheiul Bistritei, Balteni si Lunca Poganisului. Meleagurile unei comori – laleaua pestrita. Sursa foto: radiocluj.ro

Intreg spectacol al frumoasei lalele pestrite ne bucura privirea pret de 7 pana la 10 zile, asta in lunile de primavara, aprilie-mai.

Floarea de sah pe meleagurile mioritice

Orheiul Bistritei

Nu gresim sa spunem ca Padurea din Ses, din Orheiul Bistritei, ascunde o comoara, unica in Europa. In Rezervatia Dumbrava-Balteni creste nestingherita laleaua pestrita, ascunsa printre impresionantele coroane ale stejarilor de aici. Aria protejata poate fi gasita foarte usor de catre turisti, intrucat exista indicatoare speciale. Raiul lalelelor pestrite se afla la nici 10 kilometri de orasul Bistrita si se intinde pe o suprafata de 80 hectare de padure.

Orheiul Bistritei, Balteni si Lunca Poganisului. Meleagurile unei comori - laleaua pestrita
Orheiul Bistritei, Balteni si Lunca Poganisului. Meleagurile unei comori – laleaua pestrita: Orheiul Bistritei. Sursa foto: laleauapestrita.w.pw

Fiind simbol al satului, localnicii organizeaza in fiecare an Festivalul Laleaua Pestrita, o petrecere campeneasca unde jocul si voia buna sunt in toi.

Potrivit unor iubitori de natura care au creat un site dedicat lalelei pestrite, floarea este rar intalnita si in Europa si se fac eforturi uriase pentru a conserva specia. Rezervatia Naturala Sandemar, din insulele arhipelagului Stockholm, ramane singurul loc din Europa de o mare importanta stiintifica pentru protejarea lalelei pestrite.

Padurea Balteni

Mai sunt  doar cateva locuri la noi in tara unde gasim leaua pestrita si Padurea Balteni este unul dintre acestea. 20 de hectare din judetul Vaslui adapostesc neasemuita planta gingasa, care pare pusa anume in padurile seculare. Raul Barlad scalda terenurile pentru ca frumoasa padurii sa creasca in voie in apa sa. Floarea de sah asteapta doar primavara cu a ei mantie verde ca sa creeze impreuna simfonia de culori!

Orheiul Bistritei, Balteni si Lunca Poganisului. Meleagurile unei comori - laleaua pestrita
Orheiul Bistritei, Balteni si Lunca Poganisului. Meleagurile unei comori – laleaua pestrita: Rezervatia Dumbrava -Balteni. Sursa foto: eualegromania.ro
Orheiul Bistritei, Balteni si Lunca Poganisului. Meleagurile unei comori - laleaua pestrita
Orheiul Bistritei, Balteni si Lunca Poganisului. Meleagurile unei comori – laleaua pestrita: Salba moale in Padurea Balteni. Sursa foto: Wikipedia.org

Si alte specii rare isi fac loc printre pestritele lalele, fiindca padurea de stejar din Balteni adaposteste salba moale pitica, ghiocelul sau stanjenelul. Un loc unde natura a mesterit in voie si care merita vizitat intr-un weekend cu soare.

Lunca Poganisului

Lunga Poganisului a fost si ea declarata arie protejata, asta deoarece pe cele 75 de hectare ale sale, unde Raul Poganis inunda pamantul, creste floarea de sah. Primavara, alaturi de alte plante precum sangerul, porumbarul, paducelul creste in razele soarelui timid si laleaua pestrita.

Orheiul Bistritei, Balteni si Lunca Poganisului. Meleagurile unei comori - laleaua pestrita
Orheiul Bistritei, Balteni si Lunca Poganisului. Meleagurile unei comori – laleaua pestrita: Lunca Poganisului, Timis. Sursa foto: Wikipedia.org

Daca ajungeti in Timisoara in acest anotimp, pana la Lunca Poganisului veti parcurge doar 25 de kilometri. Ar fi pacat sa ratati o asemenea minunatie!

Laleaua pestrita a fost declarata monument al naturii si este inscrisa ca specie protejata si in Coventia de la Berna, insa viitorul sau nu este unul sigur. In Romania se mai intalneste in Valea Salajului, in Maramures, Lunca Oltului, Cheile Turzii, in Suceava, iar in Europa-Marea Britanie  a ajuns sa o cultive in gradini.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole