Platoul Vartoapelor. Dumbrava minunata din Muntii Orastie unde miroase a ghiocei

Primavara, timp de doua saptamani, Platoul Vartoapelor isi imbraca mantia frumos mirositoare de ghiocei, intr-o simfonie de alb si verde crud. Natura se trezeste la viata in Muntii Orastiei, iar la o privire mai atenta ghioceii cei firavi seamana cu o alta floare delicata, lacramioara, asta datorita formei lor. Acest loc nu exista pe harta turistica a judetului Hunedoara, dar localnicii cunosc bine zona si va pot indruma.

Platoul Vartoapelor. Dumbrava minunata din Muntii Orastie unde miroase a ghiocei
Platoul Vartoapelor. Dumbrava minunata din Muntii Orastie unde miroase a ghiocei: In padure dupa ghiocei. Sursa foto: amazingromania.net

Inchideti ochii! Ati ajuns intr-una dintre cele mai frumoase poieni cu care mai concureaza doar Poiana Narciselor din comuna Sercaia sau bujorul din Padurea Troianul. Timid, printre firele de iarba cresc in voie ghioceii rotunzi, feriti de privirile iscoditoare si mainile care i-ar rupe. Forma lor nu este deloc cea obisnuita pentru un ghiocel, un pic alungita, ci imbraca pistilul cu petalele sale rotunde precum cele ale lacramioarelor. Un adevarat spectacol rar intalnit al naturii!

Platoul Vartoapelor. Dumbrava minunata din Muntii Orastie unde miroase a ghiocei
Platoul Vartoapelor. Dumbrava minunata din Muntii Orastie unde miroase a ghiocei: Ghioceii cei rotunzi pe platou. Sursa foto: amazingromania.net
Platoul Vartoapelor. Dumbrava minunata din Muntii Orastie unde miroase a ghiocei
Sursa foto: floaredetei.ro

Covorul delicat acopera padurile din Muntii Orastiei pe o suprafata de 10 hectare. Flori gingase pe care cei care se incumeta sa urce pe poteci de munte le vor putea admira in perioada 15 martie-5 aprilie. Perioada de inflorire depinde de temperaturile de afara.

Platoul Vartoapelor: Dumbrava minunata a Hunedoarei

,,Dumbrava minunata” se afla pe asa numitul Platou al Vartoapelor, aproximativ la 13 kilometri distanta de Sarmisegetuza Regia. Ca sa ajungeti aici, in poiana de legenda,  trebuie sa porniti traseul din comuna Orastioara de Sus. Veti putea admira si frumusetile Parcului Natural Gradistea Muncelului, pana in Masivul Sureanu.

Judetul Hunedoara este o atractie pentru turisti, aici intalnindu-se multe dintre cele mai populare obiective: Dealul cu melci, Pestera Bolii, Muntii Tarcu, Cetatea Deva, Lacul Bucura.

Platoul Vartoapelor. Dumbrava minunata din Muntii Orastie unde miroase a ghiocei
Platoul Vartoapelor. Dumbrava minunata din Muntii Orastie unde miroase a ghiocei. Sursa foto: kashamalasha.com

Localnicii comunei Orastioara cunosc multe legende despre Platoul Vartoapelor. Una dintre legende spune ca in aceasta poiana, prin pesterile din zona isi au casa ielele padurii, ,,Fetele Albe”.

Fie ca vreti sa dati crezare ori nu povestilor populare, zona merita explorata! Si daca v-ati decis sa ramaneti cateva zile pentru a vizita judetul puteti gasi cazare la pensiunile din comuna sau in Deva.

Articole similare

Comentarii

  1. Felicitari pentru material! Judetul Hunedoara este f.frumos.L -am descoperit ,tarziu dar a meritat.Rezervatia de zimbrii din Hateg,valea Jiului,valea Jietului…etc.Sunt de departe mult mai frumoase decat valea Prahovei!

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole