Pârtii de schi în Rânca. Instalații de teleschi și nocturnă

Meteorologii anunță că sunt posibile în continuare căderi de zăpadă. Însă, după ce dispar codurile de vremea rea cu siguranță va fi o mare bucurie pentru cei care vor să practice sporturile de iarnă. În acest articol vă prezentăm pârtii de schi în Rânca, stațiunea din județul Gorj.

Rânca este o stațiune montană în dezvoltare. Este situată la poalele vârfului Păpușa, la o altitudine de 1.600 de metri. Se află la 18 kilometri de orașul Novaci, pe Transalpina.

În 1930, Banca Populară „Gilortul”, una dintre cele mai populare instituții financiare ale României interbelice, pune în practică proiectul avocatului Dumitru Brezulescu și începe să construiască stațiunea montană Rânca. Pentru început au fost construite șase cabane cu câte 5 camere. În 1937 a fost dată în folosință cabana centrală din Rânca, iar la deschidere a participat și primul ministru liberal de atunci, Gheorghe Tătărăscu.

După preluarea puterii de către regimul comunist, cabanele au fost naționalizate. A mai fost construită o cabană de către Oficiul Județean de Turism Gorj, o cabană administrată de către Universitatea Craiova și o cabană a sindicatelor miniere. În apropiere de stațiunea Rânca se află și o unitate militară unde se antrenează militarii din cadrul trupelor de vânători de munte.

Rânca este o zonă excelentă de freeride, fanii de snowboarding și schi extrem au un imens domeniu de off-piste, punctul central fiind reprezentat de Vârful Păpușa. În fiecare an, în luna septembrie pe o porțiune de serpentine a DN67c între Novaci și Rânca se desfășoară Campionatul Național de Viteză în Coastă etapa Rânca.

Pe lângă distracțiile pe pârtii de schi în Rânca puteți merge și la Muzeul Civilizației Montane. Este aflat la 200 de metri de intrarea în stațiune și este conceput ca un muzeu viu. Pe lângă partea muzeistică care reprezintă istoria și tradițiile zonei pastorale a Gorjului, într-o cameră vor fi utilije pentru producerea produselor lactate.

Iată ce pârtii de schi sunt în Rânca:

  • M1 – uşoară, 650 metri
  • M2 – medie, 500 metri
  • M3 – medie, 710 metri
  • M4 – medie, 350 metri
  • L 1-3 – uşoară, 910 metri
  • L 2-1 – uşoară, 606 metri

FOTO: Dirk Groeger/Flickr (creative commons)

 

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole