Intre Masivele Bucegi si Leaota, ramane un loc nedescoperit de turisti, cu vai si coline, drumuri in serpentina care duc catre… Runcu. Zona include 6 sate, Badeni, Brebu, Ferestre, Piatra, Runcu si Silistea, o zona cu un mare potential turistic. Noi tare ne-am bucurat sa descoperim aceste comori bine dosite.
Ca o trasatura esentiala a peisajului in aceasta parte a Carpatilor este tranzitia brusca a formelor de relief. De la abrupturile stancoase ale Bucegilor, apoi varfurile mai rotunjite ale Masivului Leaota, ca de aici sa coboare usor spre plaiurile invesmantate in iarba. Apoi, pajistile alpine urca molcom capatand forma unor valuri.
Runcu, simplitatea frumusetii rurale
Pe teritoriul judetului Dambovita se afla una dintre cele mai impadurite comune, Runcu. Dintr-o suprafata de 8000 de hectare, imaginati-va ca 5000 sunt acoperite de copaci falnici, unde nici lumina soarelui nu razbeste. Pamantul este scaldat de Ialomicioara apuseana, unul dintre afluentii Ialomitei, si scalda zona de nord a judetului. Fata de fosta capitala a Tarii Romanesti, Targoviste, este o distanta de 36 de kilometri si pana la Sinaia mai strabateti inca 44. Calatorul nu se plictiseste! Drumurile de tara va arata o alta lume, cea a satelor romanesti, ce isi duc zilele in tihna, livezi imbelsugate si aer curat.
Stiati ca satul Runcu este atestat documentar in anul 1564? Exista mai multe legende legate de numele asezarii, numele Runcu provenind de la ,,runcuri”, acele suprafete despadurite, ce au lasat loc pasunilor.
Ce se poate face in comuna Runcu
Padurea este tare frumoasa aici, explorati traseul montan ce incepe la Cabana Bratei si se termina pe Varful Leaota. Drumul dureaza aproximativ 4 ore, dar efortul depus dispare intr-o clipa datorita peisajelor.
Ce spuneti de un picnic in mijlocul naturii, acompaniati de ciripitul pasarilor? Valea Runcului este un astfel de loc, doar treceti de comuna si continuati drumul prin padure. Faceti popas un pic mai sus de Hanul Leoata, pe malul raului, nimic nu poate fi mai frumos.
Nici satul Brebu nu trebuie ocolit si puteti urca cu masina, pe drumuri serpuite cu asfalt, iar de-o parte si de-a alta dealuri verzi cat vezi cu ochii. Treceti si de acest sat si puneti pe GPS, Pensiunea Potcoava. Un loc ce pare din alta lume, departe de vacarmul soselei, doar codru cat vezi cu ochii si blanzii cai Haflinger.
Inainte de a ajunge aici, drumul se bifurca si daca explorati partea stanga, veti ajunge pe Varful lui In, unde la sfarsit de septembrie are loc sarbatoarea pastorala ,,Ravasitul Oilor”. Pe acest deal nici nu simtiti dogoarea soarelui, asta datorita aerului care adie placut dinspre Bucegi si Leoata.
Oamenii locului au ridicat prin aceste parti peste 60 de troite. Se spune ca acestea pazesc ,,un loc rau”, ori sunt ridicate in memoria unor oameni sau ofera protectie divina unei comunitati, unui sat, unei gospodarii.
Cu Ardealul vecin, influentele etnico-culturale se regasesc in aceasta parte a tarii.
Cazare in Runcu
In zona exista cateva pensiuni cu preturi cuprinse intre 80 si 250 de lei. Pe coama unui deal, la o distanta de 3 kilometri de cea mai apropiata casa se afla Pensiunea Potcoava. Daca unitatea de cazare nu impresioneaza, fiind amenajata cat mai simplu, sigur grajdurile cu frumosii cai Halfinger si privelistea asupra Muntilor Leoata o vor face. Propietarii pun la dispozitie 13 camere duble, restaurant cu specific romanesc traditional, un bar, spa, loc de joaca si terasa.
Plaiul Domnesc il gasiti pe vechiul drum care facea legatura odata dintre Tara Romaneasca si Transilvania, prin culoarul Rucar-Bran. Aceasta pensiune are o capacitate de 32 de locuri, iar pensiunea Bianca, ce face parte din acest complex, dispune de 16 locuri.