Sorrento – orasul dintre plantatiile de lamai si portocali. Poarta catre Golful Napoli

Pe langa muzicalitatea numelui sau, Sorrento este un oras fermecator, Italia fiind una dintre tarile preferate atunci cand ne referim la vacante. Surriento, asa cum localnicii il numesc, ofera calatorului mirosul lamailor si portocalilor. Orasul pare fotografia perfecta! Aerul de vacanta relaxat, strazile vechi, plajele, privelistea unui teren abrupt, cu stanci inaltate la peste 50 de metri deasupra apei, intinderea albastra a Marii Mediterane si imaginea stearsa a Muntelui Vezuviu. Iata cateva dintre elementele care dau viata acestui minunat loc, de altfel destinatie turistica importanta. Din Sorrento turistii avand ocazia sa calatoreasca catre Insulele Capri, Ischia si Procida si sa admire ruinele litoralului roman antic – Pompeii si Herculaneum( distruse de eruptia Vezuviului din 79).

Piazza Tasso  

Inima orasului este ocupata de Piazza Tasso, inconjurata de strazi mici, unde veti gasi numeroase oferte de a face cumparaturi, de a gusta un pranz mediteran sau pentru o pauza de cafea. Sorrento este un oras incantator de plimbare, relaxare si dolce vita. Si cu toate atractiile majore din jurul sau, exista si o multime de oportunitati pentru excursii de o zi din Sorrento.

Sorrento - orasul dintre plantatiile de lamai si portocali. Poarta catre Golful Napoli
Sorrento – orasul dintre plantatiile de lamai si portocali. Poarta catre Golful Napoli: Piata Tasso. Sursa foto: Pinterest.com

Sorrento – orasul dintre plantatiile de lamai si portocali: Marina Grande si Marina Piccola

Ce poti face intr-un oras cu iesire la mare? Sa iti lasi pasii purtati prin porturile sale, sa lasi briza sa iti mangaie parul si sa pierzi printre localnici si vanzatorii de p/este. Este un spectacol interesant, acela al navelor de croaziera care se misca prin port sau a micilor ambarcatiuni.

Sorrento - orasul dintre plantatiile de lamai si portocali. Poarta catre Golful Napoli
Marina Grande. Sursa foto: http://enchantingsorrento.com/marina-piccola-marina-grande-in-sorrento/

Faleza are o atmosfera de plaja si este aglomerata de restaurante, terase cu vedere la apa  si nelipsitii pescari care isi descarca vasele aici dis de dimineata. Din Marina Piccola turistii au ocazia sa exploreze pe calea apei atragatoarele Capri, Napoli, coasta Amalfi, Ischia sau Procida.

Sorrento - orasul dintre plantatiile de lamai si portocali. Poarta catre Golful Napoli
Marina Piccola. Sursa foto: https://www.booking.com/hotel/it/marina-piccola-73.en-gb.html?

Baile Reginei Giovanna

In punctul Capo di Sorrento inca se mai pot vedea ruinele unei vile romane, Villa Pollio Felice, ce dateaza din primul secol i.Hr. Unul dintre lucrurile unice de facut in Sorrento si de tinut minte este sa inotati in frumoasa piscina naturala de aici. Separata de mare printr-un arc de piatra, piscina este inconjurata de stanci abrupte. Puteti ajunge aici cu barca sau pe un drum terestru din centrul orasului care dureaza 30 de minute.

Sorrento - orasul dintre plantatiile de lamai si portocali. Poarta catre Golful Napoli
Baile reginei Giovanna. Sursa foto: https://www.youtube.com/watch?v=52yBgafw2hE

Sorrento – orasul dintre plantatiile de lamai si portocali: Il Vallone dei Mulino

Chiar in spatele Piatetei Tasso, un fenomen natural vertiginos este vizibil de la Via Fuorimura. Il Vallone dei Mulino este o adancitura de munte ce dateaza de la eruptie vulcanica a Vezuviului. Sorrento a fost odata limitata de trei chei, dar astazi aceasta este singura care ramane de vazut. Valea este numita dupa vechile mori de grau care au fost odata localizate aici. Ruinele acoperite de buruieni sunt inca vizibile, iar un fotograf iscusit va stii sa le scoata in evidenta.

Sorrento - orasul dintre plantatiile de lamai si portocali. Poarta catre Golful Napoli
Sursa foto: https://www.ecosia.org/images?c=de&p=12&q=Valley+of+the+Mills+in+Sorrento%2C+Italy

Catedrala

De la inceputul secolului al XV-lea pana la inceputul secolului al XX-lea, Catedrala din San Filippo si San Giacomo din Sorrento a fost remodelata si renovate in mod repetat, dar ramane ca piesa originala usa laterala renascentista(1474). De asemenea, clopotnita mai veche, din secolul al XII-lea, prezinta capitolele clasice si bizantine pe coloanele sale.

Sorrento - orasul dintre plantatiile de lamai si portocali. Poarta catre Golful Napoli
Catedrala Sorrento. Sursa foto: https://www.isclatravel.com/cathedral-of-sorrento/

Turnul superior a fost reconstruit sau taiat la dimensiunile sale actuale in secolul al XV-lea. In interior, arta reprezinta, de asemenea, continuarea multor epoci, cu picturi din scoala napolitana si marchetarie marcanta de lemn – o specialitate a artizanilor din Sorrento.

Sorrento – orasul dintre plantatiile de lamai si portocali: Villa Comunale

Una dintre experientele cele mai placute si romantic moduri de a petrece timpul in Sorrento este sa priviti apusul de pe terasa Villa Comunale, un parc situat langa manastirea San Francesco. Parcul se afla deasupra portului Marina Grande, iar privelistile se indreapta spre portul aglomerat plin de barci colorate. Dincolo, privind spre est, de-a lungul Golfului Napoli, este Muntele Vezuviu. Privind spre vest, puteti zari Capo di Sorrento. Un lift va va scoate de la Villa Comunale pana la portul de mai jos.

Sorrento - orasul dintre plantatiile de lamai si portocali. Poarta catre Golful Napoli
Villa Comunale. Sursa foto: http://www.palazzomarziale.it/it/dovesiamo.html

Zidurile orasului

Alte ruine ale vechilor civilizatii care au populat aceste teritorii sunt zidurile orasului. Pe alocuri mai pot fi zarite, asta si datorita faptului ca acestea au fost reconstruite dupa ce orasul a fost atacat de turci in anii 1500. Pereti intregi raman si azi in piciare, puteti vedea o sectiune a zidurilor greceti originale la poarta Marina Grande si sub Porta Parsano Nuova. De asemenea, peretii reconstruiti se pot vizita la bastionul Porta Parsano.

Sorrento - orasul dintre plantatiile de lamai si portocali. Poarta catre Golful Napoli
Sorrento – orasul dintre plantatiile de lamai si portocali. Poarta catre Golful Napoli. Sursa foto: http://www.1zoom.me/en/wallpaper/522051/z6778.3/

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole